Dyrlæger i København melder om mange tilfælde af mave-tarm-infektioner hos hunde. Virusset kan brede sig, lyder det fra Dyrlægeforeningen.

Telefonerne kimer i øjeblikket løs hos de københavnske dyrlægeklinikker. I den anden ende melder hundeejere om voldsom diarré og opkastninger hos deres firbenede familiemedlemmer.

Hos Blågårds Dyreklinik på Nørrebro drejer mange af de daglige henvendelser sig i øjeblikket om symptomer på en smitsom virus, fortæller veterinærsygeplejerske Rikke Sjöholm.

»Der er en mavevirus i omløb i øjeblikket. Jeg vil tro, at hver femte opkald i øjeblikket drejer sig om hunde med dårlig mave og opkast,« fortæller hun.

Dyrlæge Anne Sørensen fra Fasanvejens Dyreklinik, der samtidig er sektionsformand for Hund, Kat og Smådyr under Den Danske Dyrlægeforening, bekræfter billedet af en omgangsvirus i København.

»Vi har både henvendelser om de milde tilfælde, hvor man kan klare det med diæt og mælkesyrebakterier, og de mere alvorlige tilfælde, hvor hunden må i medicinsk behandling,« siger Anne Sørensen.

verdens grimmeste split

Hvis man som hundeejer er vidne til symptomer på omgangssygen, diarré og opkast, er der ingen grund til stor bekymring, vurderer hun.

Mange hunde bliver ramt af virusset, fordi de færdes i de samme områder, hvor smitstoffet ligger i den tynde afføring, som ejeren ikke kan samle op. Men der er kun tale om forsvindende få tilfælde, hvor sygdommen bliver livstruende.

»De hunde, vi ser, er ikke så syge, at de skal i drop og indlægges. Men der er til gengæld mange, der bliver syge. Vi ser det typisk i et par uger hvert år, hvorefter det stilner stille og roligt af,« siger Anne Sørensen.

Hvis din hund får diarré og opkast:

- Det er vigtigt, at du ikke fodrer din hund, hvis den får diarré. Mave-tarm-kanalen har brug for hvile, og hunde kan klare sig i lang tid uden mad.

- Til gengæld skal du huske, at din hund skal have adgang til masser af rent vand. Især hos mindre hunde kan opkast og diarré hurtigt føre til alvorlig dehydrering.

- Gå til dyrlægen, hvis diarréen bliver meget voldsom - og især hvis den bliver blodig.

- Er diarréen ukompliceret, bør du lade hunden faste i 24 timer, hvor du kan give den lidt vand eller sportsdrik. Du kan også blande 1 teskefuld honning og en teskefuld salt i en liter vand. Hunden skal have en deciliter af blandingen per kilo kropsvægt.

- Når din hund har fastet i 24 timer, kan du lade den spise skånekost i stedet for sit sædvanlige foder. Lav en blanding af kogt fisk og ris eller kogt kylling og ris.

- Der findes desuden flere gode midler, der kan afhjælpe diarré. F.eks. Canicur, Diarsanyl eller Zoolac. Midlerne kan købes på apoteket eller hos dyrlægen.

- Hold øje med afføring og opkast. Læg mærke til hyppighed og udseende. Husk at det også kan være symptomer på andre og mere alvorlige sygdomme.

Kilde: Agria Dyreforsikiring

/ritzau/FOKUS