Lyt til artiklen

»Jeg har begået fejl.«

Hvis Mette Frederiksen i forbindelse med minksagen havde udtalt dette, ville Radikale Venstre så fortsat have krævet et valg?

Det spørgsmål ville B.T. gerne have svar på, da De Radikale inviterede til pressemøde i anledningen af valgudskrivelsen.

Men det var en vævende Sofie Carsten Nielsen (R), der gav svar på spørgsmålet:

»Vi traf en politisk konsekvens af Minkkommissionens rapport. Det er i konklusionen, at der er kritik af etpartiregeringens regeringsførelse, og derfor traf vi en politisk konsekvens af det.«

Radikale Venstre lagde ikke mandater til, at Folketinget skulle igangsætte en uvildig advokatundersøgelse af statsministerens rolle i minksagen.

Til gengæld krævede de, at statsministeren skulle udskrive valg senest 4. oktober – ellers ville de vælte hende.

Og det ville formentlig have været tilfældet uanset hvad.

Sofie Carsten Nielsen, havde I krævet et valg, hvis hun havde indrømmet fejl?

»Det er meget hypotetisk, men jeg vil tro, vi havde stået fast på den samme politiske konsekvens, for det er Minkkommissionens konklusion – og den rapport kritiserer regeringsførelsen.«

Så det er et ja?

»Nu er der heldigvis valg,« lyder det fra R-formanden.

Mette Frederiksen har flere gange udtalt, at »regeringen har begået fejl i minksagen« – hvilket også gælder hende, siger hun. Men hun har aldrig brugt termen »Jeg har begået fejl«.

Trods det radikale krav om et valg er Sofie Carsten Nielsen fortsat klar til at støtte en regering med Mette Frederiksen i spidsen:

»Vi peger på Mette Frederiksen som statsminister for en bred regering.«

»Vi går til valg på en regering, der samler både røde og blå (partier, red.). Men det er heller ikke nok at blande farverne, hvis ambitionerne er for lave,« sagde hun ved pressemødet.

Danmark skal stemme 1. november.