Lyt til artiklen

Torsdag er der igen regeringsforhandlinger – denne gang med økonomi og inflation på papiret.

Dog kommer de indledende forhandlinger knap så meget til at handle om de store beslutninger, men derimod primært til at undersøge, om de forskellige partier kan etablere en tillid til at gå i regering med hinanden, siger B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

Og her er det mest interessant at se på, om de to statsministerkandidater Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) kan finde hinanden, mener han.

»Mette Frederiksen er mest interesseret i at få Venstre med i regeringen, fordi deres politik ikke er så forskellig på papiret. Under forhandlingerne kommer de til at være mest enige med Venstre – og det ved hun allerede godt,« siger Joachim B. Olsen.

Selvom Jakob Ellemann-Jensen har talt højt om, hvordan han ikke stoler på Mette Frederiksen, og heller ikke kommer til at pege på hende som landets statsminister, så har piben fået en lidt anden lyd efter valgresultatet.

»Men de (Venstre, red.) skal have meget for at gå med. Det er svært at være leder af oppositionen og samtidig gå i seng med fjenden,« siger Joachim B. Olsen.

»The million dollar question er, om de to kan få etableret en tillid, der er stor nok til, at de kan gå i regering med hinanden,« vurderer han.

Men såfremt Ellemann går imod egne ord og træder i en regering med Mette Frederiksen, bliver det ikke uden langvarige konsekvenser, mener Joachim B. Olsen.

»Det kommer til at præge synet på Venstre i mange år – og det bliver svært at vende tilbage til blå blok. De blå partier kommer til at skyde på ham, hvis de går med.«

»Derfor skal de virkelig have nogle gode resultater, som de blå vælgere vil belønne Venstre for. Men det er en høj pris, Mette Frederiksen skal betale – og jeg tror, at hun er villig til at gå langt,« afslutter Joachim B. Olsen.