Rødt, blåt, lilla?

De sidste meningsmålinger foretaget før dagens folketingsvalg peger på, at vi får en neglebider.

For hvem kommer til at vågne onsdag morgen med muligheden for at danne flertal? Og hvilke flertal vil de kunne forsøge at lave?

Politisk kommentator hos B.T., Joachim B. Olsen, ser to vidt forskellige scenarier som de mest sandsynlige efter dagens valghandling.

»Jeg vil godt understrege, at der kan ske mange ting. For én ting er jo, hvordan partierne positionerer sig før et valg. En anden er, hvad de gør, når det bliver virkelighed,« siger Joachim B. Olsen.

Det ene scenarie er, at Mette Frederiksen kan danne et rødt flertal uden Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

»Hvis vi får et rent rødt flertal, så vil vi få en rent rød regering. Dermed ikke sagt, at Mette Frederiksen ikke vil afsøge muligheden og række ud til Venstre, Konservative og Moderaterne,« forklarer Joachim B. Olsen.

»Men jeg tror ikke, at sådan et kompromis vil kunne lade sig gøre, og så er Mette Frederiksen tilbage ved udgangspunktet,« tilføjer han.

Alternativt vil Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne, som endnu ikke har villet lægge sig fast på, hvem man i givet fald vil pege på som statsminister, sidde med de afgørende mandater.

Og så spår Joachim B. Olsen, at det kan komme til at blive vanskeligt at danne regering.

»I 1988 måtte man igennem tre dronningerunder, inden det kunne lade sig gøre at danne regering. Her tror jeg godt, at vi kan ende med at få fire eller fem,« siger han.

»Det er mest realistisk, som jeg ser det, at Lars Løkke går blåt, og at man kan lave en regering med Venstre, Konservative og Moderaterne med Jakob Ellemann-Jensen som statsminister,« siger Joachim B. Olsen desuden.

Men det vil kræve opbakning fra en stribe andre partier i blå blok, som ikke alle kan få, hvad de har krævet i valgkampen.

»Nye Borgerlige har skruet sig højest op med deres ufravigelige krav til en kommende blå regering, så de har mest at tabe,« vurderer Joachim B. Olsen.

»Jeg tror, at vi kan få en situation, hvor Pernille Vermund vælger ikke at være en del af en VKM-regerings parlamentariske grundlag, men samtidig heller ikke vælter den.«

»Alternativet er jo Mette Frederiksen, som er ekstremt upopulær blandt Nye Borgerliges vælgere. Så jeg tror godt, de ville kunne leve med en løsning, hvor man står udenfor men samtidig holder hånden over en blå regering,« forklarer Joachim B. Olsen.

Du kan følge B.T.s massive dækning af dagens folketingsvalg i vores liveblog lige her.