Lyt til artiklen

Socialdemokratiet får syv mandater i kredsen, men Jeppe Kofod får ikke et af dem.

Det står klart, efter alle stemmerne er talt op i Sjællands Storkreds.

»Nu er det andet valg i træk, at en udenrigsminister ikke bliver valgt ind i Folketinget,« fortæller Joachim B. Olsen, B.T.s politiske kommentator.

»Han er bogstavelig talt blevet forkastet af vælgerne,« slår han fast.

Samtidig understreger han, at det formentlig skyldes to ting.

»Han er opstillet i en forkert kreds, hvor der er for mange store socialdemokratiske profiler og mange lokalt forankret profiler.«

»Men noget andet er, at manden jo ikke er særlig populær.«

Her henviser han til sagen i 2008, hvor Jeppe Kofod som dengang var 34 år havde sex med en 15-årig pige fra Socialdemokratiets ungdomsafdeling. Sagen blussede senest op i efteråret 2020, hvor Jeppe Kofod efterfølgende var på offentlig bodsgang.

»Det er tydeligt, at hans personsag har hængt over ham som en skygge lige siden, som helt sikkert fortsat skubber mange vælgere væk.«

»Men han har gjort det godt som udenrigsminister. Så når han bliver forkastet, så er det på grund af hans person,« fortæller Joachim B. Olsen.

De syv socialdemokratiske mandater på Sjælland er i stedet gået til ministrene Magnus Heunicke, Kaare Dybvad, Astrid Krag samt Frederik Vad, Kasper Roug, Mette Gjerskov og Rasmus Horn Langhoff.

Jeppe Kofod blev i begyndelsen af sidste valgperiode hentet hjem fra Bruxelles for at blive udenrigsminister.

Han har derfor heller ikke været valgt ind i denne periode, men har været udenrigsminister alligevel.

Derfor udelukker Joachim B. Olsen heller ikke, at det vil være en mulighed, at han fortsætter som udenrigsminister.

»Men omvendt vil det også være underligt, hvis Mette vælger ham, når han er blevet vraget sådan af vælgerne,« slår han fast.