Lyt til artiklen

Færøernes landsstyreformand for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, er blevet fyret fra sin stilling.

Det oplyser det færøske lagmandskontor i en pressemeddelelse.

Det er Lagmanden (regeringsleder, red.) på Færøerne, Bárður á Steig Nielsen, der har fyret den færøske udenrigsminister Jenis av Rana.

Ifølge det færøske medie Sosialurin kommer fyringen blandt andet efter kommentarer om Søren Pape Poulsens seksualitet.

Op til folketingsvalget sagde Jenis av Rana i færøsk radio, at han, såfremt han blev valgt til Folketinget, ikke ville have Søren Pape Poulsen som statsminister, fordi han er homoseksuel.

Han har også nægtet at gennemføre Lagtingets vedtagelse af, at medmødre (kvinder i homoseksuelle forhold, som ikke er et barns biologiske mor, red.) får samme rettigheder, samt at børnene kan få deres medmors efternavn indskrevet i kirkebogen.

Af den grund blev det rykket til en anden landsstyremand, men Jenis av Rana udtalte, at han håbede landsstyremanden ikke ville følge lagmandens ordrer.

Og det blev altså for meget for Bárður á Steig Nielsen.

»Min rummelighed rækker ikke til, da landsstyremanden (Jenis av Rana, red.) i går sagde, at han beder andre landsstyrefolk om at gå imod lagmandens ordrer,« siger Bárður á Steig Nielsen til Fonynyhedsbureau.

Derfor blev Jenis av Rana altså fyret, før Lagstinget kunne nå at behandle det mistillidsvotum, som var rettet mod ham.

Ifølge Sosialurin vides det endnu ikke, hvordan partiet Miðflokkurin reagerer.

Partiet har to repræsentanter i Lagtinget, og uden dem kommer den færøske regering i mindretal.

Derfor tales der nu om nyvalg til Lagtinget.

Et muligt nyvalg på Færøerne kommer dog ikke til at ændre på noget i Danmark. Det fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen til B.T.

»Et nyvalg på Færøerne vil kun udløse et nyt valg på Færøerne – og det kommer altså ikke til at påvirke folketingsvalget,« siger han.