El- og gasregninger, der er så høje, at sveden pibler frem på panden, når rudekuverterne åbnes. Priser på smør, hakket oksekød og andre helt almindelige dagligvarer, der bare stiger og stiger.

Efter flere ugers uofficiel valgkamp trykkede statsminister Mette Frederiksen onsdag på valgknappen.

Danskerne skal i stemmeboksen tirsdag 1. november, og deres privatøkonomi bliver en nøgle til, hvem der kan låse døren op til Statsministeriet efter valget.

Det siger valgforsker og professor ved Aalborg Universitet Rune Stubager.

Flere målinger har nemlig vist, at økonomi er rykket op som det næstvigtigste valgtema for danskerne, kun overgået af sundhed.

Vi har allerede set politikerne komme med varmecheck, reducering af elafgiften, statslån til elregningen, højere børnecheck i januar og ekstra 5.000 kroner til modtagere af ældrecheck.

»Det vil vi helt sikkert se mere af under valgkampen,« siger Rune Stubager.

På valgkampens første dag betonede såvel statsminister Mette Frederiksen som V-formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen da også, at de vil stå øverst på broen og styre danskerne sikkert gennem det økonomiske stormvejr.

Jakob Ellemann-Jensen holdt onsdag pressemøde. Han vil sænke skatten på arbejde.
Jakob Ellemann-Jensen holdt onsdag pressemøde. Han vil sænke skatten på arbejde. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Begge kandidater skal dog holde en delikat balancegang, når der skal føres valgkamp om danskernes privatøkonomi, påpeger Rune Stubager:

»Traditionelt set vil Socialdemokratiet pumpe nogle flere penge ud og hjælpe svage grupper, men der er en grænse, fordi det kan puste yderligere til inflationen. Der er dog også en grænse for, hvor hårdt de borgerlige partier kan gå til de røde partier og sige, at de bare smider om sig med penge og gør det hele værre, for så risikerer de at blive fremstillet som hjerteløse sataner, der ikke vil være med til at hjælpe folk, der fryser.«

Rune Stubager tilføjer:

»Derfor er der et dilemma på begge sider, og derfor ser vi også, at begge fløje indtil videre har været med i de her aftaler om hjælp til danskere. Så det bliver svært for begge sider at føre hård kampagne på det her spørgsmål.«

Der er dog en tydelig skillelinje mellem rød og blå blok i den økonomiske politik.

Mens de borgerlige partier hælder mest til generelle afgifts- og skattelettelser for at hjælpe de danske husholdninger gennem den økonomiske krise, vil de røde partier hellere målrette hjælpen til de svageste grupper i samfundet.

Rune Stubager tør ikke spå om, hvem der trækker det længste strå i den duel i den næsten fire uger lange valgkamp.

»Det bliver formentlig en knivsæg skarp afgørelse på valgdagen, hvor stemmespild kan afgøre valget,« siger han.

Mette Frederiksen meldte onsdag ud, at hun og Socialdemokratiet går til valg på at danne en bred regering hen over midten.

Venstre og De Konservative går til valg på at danne en blå regering, mens Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne ligesom Mette Frederiksen ønsker en regering hen over midten.

»Hvis Moderaterne bliver tungen på vægtskålen, kommer regeringsforhandlingerne til at tage lang tid. Regeringsforhandlingerne bliver formentlig mindst lige så spændende som valgresultatet,« forudser Rune Stubager.