Lyt til artiklen

Der sad formentlig mange – og trætte – øjne, som i nat sad og ventede på, at de sidste og afgørende stemmer var blevet talt op.

På Christiansborg ventede partierne spændt, ligesom blandt andre tv-værterne på DR med glimt i øjet heppede på, at »nu måtte det sidste valgsted altså godt tage at indgive sine stemmer«.

Valgstedet, der var de sidste til at registrere stemmerne, var Rådmandsgade Skole.

Stemmerne var særligt vigtige, fordi der var afgivet 99,8 procent af stemmerne på daværende tidspunkt, samtidig med at der var tvivl om mandatfordelingen.

Jublen var stor, da stemmerne blev registreret.
Jublen var stor, da stemmerne blev registreret. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Og da resultatet tikkede ind kort før klokken 01, brød jublen løs rød blok, da man havde sikret sig et rødt flertal med 90 mandater.

Kim Christensen, valgstyrer ved valgstedet, forklarer til B.T., at man blev forsinket, fordi der manglede stemmesedler.

»Der skete simpelthen det, at der manglede syv stemmer. Og da vi ikke vidste, hvor de var, måtte vi tælle samtlige stemmer om.«

»Det går jo ikke, så vi blev halvanden time forsinket. Sådan var det, vi skulle sikre os, at resultatet stemte overens.«

Kim Christensen forklarer, at man ikke som sådan fulgte med i optællingen på tv. Kun meget lidt via en computer.

»Vi tænkte ikke så meget over det, men vi kunne godt se, at der skete noget, da vi afleverede vores stemmer,« griner han og tilføjer:

»Men der er ikke noget mærkeligt i det, og vi tænkte ikke over det. Vi kan jo ikke gå hurtigere frem, end vi gjorde.«

Optællingen fungerer ved, at man inddeler stemmesedler i bunker af 100.

Og ved den nye optælling fandt man ud af, at de syv manglende stemmer lå i bunker, de ikke skulle have gjort. Nogle af bunkerne var altså på 99, 101 eller 102.

»Men vi fandt det og afleverede et korrekt resultat,« tilføjer valgstyreren.

Ved valgstedet var det SF og Enhedslisten, der scorede de højeste stemmetal. I alt afgav 8.304 deres stemme ved valgstedet.