En ny økologi-kampagne fra dagligvarekoncernen Coop får nu de ’almindelige’ ikke-økologiske landmænd helt op i det røde felt.

Organisationen Bæredygtigt Landbrug opfordrer sågar til en boykot af Coop, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

»Deres opførsel er fuldstændig utilstedelig. De fører en skræmmekampagne, som skal drive alle forbrugerne i en bestemt retning. Kampagnen dæmoniserer helt almindelige danske landmænd, som fremstiller nogle af verdens bedste og reneste fødevarer. Coop er gået langt, langt over stregen, og min klare opfordring er, at man skal boykotte kædens butikker,« siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug.

I kampagnen bemærker Coop, at 'danskerne køber især økologi for at undgå pesticidrester i maden', og at 'sprøjtegift er hverdagskost' medmindre man spiser økologisk. Dagligvarekoncernen har omdøbt måneden til Øktober og bruger hele ni sider på at fortælle om kampagnen i Samvirke.

Men også i den største organisation i dansk landbrug, Landbrug & Fødevarer, vækker kampangen vrede. På Facebook konstaterer formand Martin Merrild, at 'vanviddet har nået nye højder'.

’Hver eneste dag knokler de danske landmænd for at levere sunde og sikre fødevarer til vores tallerkener og madpakker. Fødevarerne bliver blandt andet solgt i Coops butikker, og Coop kvitterer nu med en hysterisk kampagne, der forsøger at bilde danskerne ind, at de skal frygte sundhedsskadelige rester af plantebeskyttelsesmidler i almindelige grøntsager,’ skriver han.

LÆS MERE: Peter Madsen i retten igen: Han vil løslades

Hos Coop er man ikke overraskede over den voldsomme reaktion. Sådan er det, når man taler om økologi, forklarer CSR-chef Thomas Roland. Han siger dog også, at der ikke er nogen grund til at være bekymret over pesticidniveauet i danske fødevarer.

»Når Fødevarestyrelsen og andre tester varerne, finder man i meget, meget få tilfælde indhold af pesticider over grænseværdierne. Grænseværdier for pesticidindhold i fødevarer er som oftest sat med en faktor 100 i sikkerhedsmargin. Dvs., at man finder det laveste niveau, der kan have en uønsket biologisk effekt, hvorefter man dividerer med en faktor 100 for at komme endnu længere ned. Vi er fuldstændig trygge ved de grænseværdier,« siger han til Finans.