Hver tredje dansker spiser mindre kød end for to år siden, og flere har kødfrie dage hver uge. Kødet har fået en anden status i vores madlavning, mener forsker.

Der er ikke længere så meget kød at finde, når man åbner køleskabene hos danskerne. Hver tredje af os spiser nemlig mindre kød i dag end for to år siden, viser en ny måling foretaget af TNS Gallup for Berlingske.

Mange danskere vælger at tage hele dage uden overhovedet at spise kød. 42 procent af os har én eller flere kødfrie dage i løbet af ugen.

»Det er et tegn på, at man ikke synes, kød er noget, som hører hver eneste dag til. Kød har ikke den samme status som tidligere, hvor det i alles opfattelse var den fineste spise. Jeg tror, at den udvikling er kommet for at blive. Forandringen har været i gang i mange år, og det er noget, som vil blive ved med at udvikle sig langsomt,« fortæller Lotte Holm, sociolog med speciale i fødevarer ved Københavns Universitet.

Det er i højere grad kvinder end mænd, som er tilbøjelige til at lægge kødet på hylden til fordel for de vegetariske retter.

Hos Coop nikker man genkendende til udviklingen. Selv om salget af kød ikke er noget, som udvikler sig meget, oplever supermarkedskæden øget salg af vegetarmad samt et lille skift væk fra traditionelt hakket oksekød over i retning af mere fjerkræ og fisk, fortæller analysechef hos Coop Lars Aarup.

»Vi har været igennem det nye nordiske køkken, og nu vil danskerne gerne prøve noget nyt. Her er man begyndt at kigge på mad uden kød. Det ser vi både med efterspørgslen på linser og bønner, men der er også stor vækst inden for deciderede vegetarretter,« siger han.

Det er især produkter, som kan minde om kød, men er lavet af andre ting, som er populære. Det kan være en slags kødpølse på soja eller bøffer af rødbeder.

»Det er helt sikkert noget, der er mere interesse for. Det er ikke nødvendigvis, fordi der kommer mange flere vegetarer eller veganere, men det med at have kødfrie dage tror jeg, vi kommer til at se mere og mere,« fortæller Lars Aarup.

Også Dansk Supermarked oplever, at de vegetariske produkter er i fremgang. De har for nylig lanceret en serie vegetariske retter på frost. Her er det særligt erstatningsprodukterne, som er populære i både discountbutikker og de store supermarkeder, forklarer kommunikations­konsulent Martin Aamand.

Selv om danskernes interesse for vegetarisk mad stiger, spiser vi dog stadig meget kød. Især rødt kød er populært. I gennemsnit spiser danskere i alderen mellem fire og 75 år 78 gram rødt kød om dagen, viser en opgørelse af kødets rolle i danskernes kost og livsstil fra DTU Fødevareinstituttet.

Kød på retur

Næsten hver anden af dem, som spiser mindre kød, begrunder det med sundhed. Men ud over det er hensyn til klima og miljø, dyrevelfærd og ønsker om vægttab også nogle af de ting, som danskerne lægger til grund for at spise mindre kød.

»Diskussionen om dyrevelfærd, udmeldingen om, at rødt kød kan være kræft­fremkaldende og hele klimadebatten, hvor kød er en af de store problemstillinger, er offentlige temaer. Så der er mange gode grunde til, at folk får fornemmelsen af, at det er smart at spise mindre kød,« siger forsker i fødevarer Lotte Holm.

I Gallup-undersøgelsen svarer ni procent, at de lever efter en helt kødfri diæt, og Dansk Vegetarforening oplever en markant stigende tilgang i medlemskaber, fortæller næstformand Kenneth Ibsen. I de seneste fem år har foreningen oplevet en medlemsstigning på omkring 65 procent - og ikke mindst en meget stor tilstrømning det seneste år.

Traditionelt associeres kød med noget maskulint og med en magt over naturen. Men den tankegang er i opløsning, mener Lotte Holm.

Både fordi der er en stigende bevidsthed om, at vi ikke har kontrol over naturen, og fordi de maskuline fødevarer, som kød er en del af, ikke længere per definition er finere end andet. Hun peger på, at grøntsager for eksempel har fået højere status. Og så har kød en anden rolle i vores madlavning end tidligere.

»Kødet er lidt på retur. Traditionelt har kød altid været centrum i vores varme mad i den vestlige kultur. Men det er sandsynligvis i forandring nu. Kødet er mere en ingrediens, som er på linje med alt andet i retten,« siger hun.