Den kendte energidrik Red Bull, der har været forbudt i Danmark bl.a. pga. det høje koffeinindhold, sælges nu lovligt i Danmark. Problematisk, mener Forbrugerrådet.

Fra i fredags var den søde drik at finde på hylderne i landets 7-Eleven-butikker efter ændringer af reglerne.

- Grænsen for koffeinindholdet er blevet hævet fra 150 mg til 320 mg pr. liter. Samtidig er stofferne Taurin og Glucuronolactone, der tidligere var mistænk for at have skadelige virkninger, blevet frikendt af EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, siger Jens Therkel Jensen, souschef i ernæringskontoret hos Fødevarestyrelsen.

En Red Bull-dåse indeholder præcis 320 mg koffein pr. liter, så med de nye grænseværdier kan Red Bull nu sælges lovligt i Danmark.

Drikken har tidligere været under skarp kritik, da flere forskere har udtalt, at Red Bull kan give hjerteproblemer.

- Red Bull kan dræbe mennesker med stress eller højt blodtryk, fortalte den australske læge Scott Willoughby til Daily Mail.
Ifølge amerikanske og australske forskere er en enkel dåses indhold nok til at give forandringer i blodet.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, mener, der er god grund til bekymring.

- Det er problematisk, at grænseværdien er blevet hævet. Selv om det er blevet godkendt på EU-niveau, så er der stadig en vis usikkerhed omkring det.

Hun mener, at man bør læne sig op ad de gamle regler, da der ikke er nok viden omkring indholdet i Red Bull.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke grund til at være bange for at drikke Red Bull.

- Hvis vi havde vurderet, at der var en risiko ved at drikke produktet, så var det ikke blevet godkendt, siger Jens Therkel Jensen.

Farligt for børn
Børn kan dog sandsynligvis tage skade af at indtage drikken, viser flere undersøgelser. Fødevarestyrelsen advarer om, at hvis børn og unge indtager koffein, kan det betyde forbigående adfærdsforandringer, fx forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst. Desuden er koffein vanedannende.

De anbefaler, at børn og unge højst bør få 2,5 mg koffein pr kg legemsvægt pr dag. Drikker dit barn på 30 kg en Red Bull, er den daglige anbefalede dosis altså overskredet.
For teenagerne kan det se endnu værre ud, da Red Bull og vodka en populær drink i byen.

Alligevel kan Red Bull, der smager af sød sodavand, købes af børn.

- Det vil være lovligt for børn og unge at købe Red Bull. Der skal ikke advares på dåsen, at børn og unge tåler mindre koffein end voksne. Der skal advares om et højt indhold af koffein, siger Jens Therkel Jensen.

Det bekymrer Forbrugerrådet:

- Red Bull er især populært blandt teenagere, og de kan hurtigt få for meget koffein. Samtidig har vi ikke nok viden om, hvordan det påvirker børn at få flere af stofferne samtidig, siger Camilla Udsen.

Indtil videre kan Red Bull-drikken købes i 7-Eleven, der forventer et eksplosivt salg.

- Red Bull har i mange år været forbudt i Danmark pga. mængden af koffein. Men faktum er, at der ikke er mere koffein i en Red Bull end i en kop kaffe. De sidste par år har 7-Eleven været vidne til en tredobling i salget af energidrikke, siger indkøbschef Morten Vedel, 7-Eleven.

7-Eleven forventer en tidobling i salget af energidrikke de næste to-tre år.