Lyt til artiklen

Ny undersøgelse kan vende op og ned på kostrådene


Kaloriemængden, vi optager fra mandler, er mindre end hidtil antaget, viser en ny amerikansk undersøgelse. Det kan også gælde andre grove, vegetabilske fødevarer, lyder det fra dansk ernæringsekspert.

Mandler er sprængfyldt med gode vitaminer, antioxidanter, sunde fedtstoffer og desværre - for de fleste - også kalorier. Men nu kan du uden at løbe en ekstra sø tillade dig en håndfuld af den lækre snack.

En ny undersøgelse har nemlig fastslået, at den mængde kalorier, vi optager fra mandler, er 32 procent lavere end hidtil antaget. Og det ser ud til ikke kun at gælde mandler.

- Det kan godt ske, at der på deklarationerne ser ud til at være mange kalorier i nødder, grønt og fuldkornsbrød med hele kerner. Men der er meget, der ikke bliver optaget, forklarer ernæringsekspert Per Brændgaard.

I undersøgelsen publiceret af American Journal of Clinical Nutrition har man målt, hvor mange kalorier, kroppen rent faktisk optager ved at analysere, det man spiser, og det der kommer ud i den anden ende. Og det er altså en mindre mængde, end det, der står på varedeklarationen, da der ikke er taget højde for optagelsesprocenten der.

Per Brændgaard forklarer, at mandler og andre vegetabilske fødevarer på grund af kostfibrene og strukturens størrelse ikke bliver optaget fuldstændigt i kroppen.

- Hvis den fysiske struktur er meget grov, kan mandlerne nå at passere forbi de steder i tarmen, hvor fedtet bliver optaget, siger han.

Læs også: Let træning i kaffepausen er effektivt mod smerter2

Derfor er det også afgørende, hvorvidt mandlerne spises hele, som mandelsmør eller måske som mandelolie.

Nedsætter også optagelsen af andre fødevarer

Mandlernes struktur og kostfiberindhold har ikke kun betydning for, hvordan selve mandelen bliver optaget i kroppen, men nedsætter også optagelsen af de øvrige fødevarer, som man spiser dem sammen med, skriver forfatterne bag undersøgelsen.

Personer med et dagligt energiindtag på 2.000-3.000 kalorier, der spiser 84 gram mandler i stedet for samme kaloriemængde letfordøjelig fødevarer, vil dermed reducere sit samlede energioptag med 100-150 kalorier om dagen. Det giver et vægttab på et halvt kilo på en måned.

Per Brændgaard mener derfor, at man bør fokusere mere på grove vegetabilske fødevarer i forbindelse med vægttab frem for de mange proteinrige slankekure, da kød optages meget lettere end mandler.