Håndteringen af fødevarer på fabrikken, der laver Graasten Salater, er så mangelfuld, at Fødevarestyrelsen har stanget bøder ud for 100.000 kroner alene i 2018. Direktøren for Stryhns, som ejer Graasten Salater, beklager og lover bedring.

Fødevarestyrelsen gav i februar 2018 Stryhns en bøde på 80.000 kroner for ikke at have tilbagetrukket et parti af mayonnaise, der viste tegn på skimmel. Og 19. juni var den gal igen, da styrelsen undersøgte fabrikken i Gråsten på baggrund af et anonymt tip.

Her fandt den tilsynsførende en lang række forhold, der var så kritisable, at der blev udstukket en bøde på 20.000 kroner på stedet.

Blandt andet dryppede det ned fra loftet ved åbne kar med mayonnaise, tappemaskine med bearnaise sovs og tappelinje med remulade i tuber.

Fabrikken i Gråsten laver Graasten Salater til salg i hele Danmark. (Foto: Google)
Fabrikken i Gråsten laver Graasten Salater til salg i hele Danmark. (Foto: Google)
Vis mere

Der blev desuden fundet indtørrede produktrester over åbne kar med fødevarer, og flere steder i fabrikken blev der konstateret rust og skimmel, skriver Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten.

I den bliver det også slået fast, at fabrikken ikke engang havde ordentlige forhold til, at de ansatte kan vaske hænder.

'Følgende er konstateret: ved flere vaske var der ikke faciliteter til hygiejnisk tørring af hænderne, og mulighed for bortskaffelse af papir i forbindelse med aftørring af hænder. Ved en enkelt vask var der næsten ingen vand', står der i rapporten.

Forholdene skaber ifølge Bente Holst, fødevarechef hos FødevareSydVest, frygt for fødevarekontaminering.

Det siger hun til Jydske Vestkysten.

»Rapporten viser, at virksomheden stadig mangler nogle ting for at komme i mål, og derfor er der vurderet en risiko for fødevarekontaminering. Men vi regner bestemt med, at det bliver ordnet«.

Stryhns administrerende direktør i Danmark, Kristian Kornerup, erkender problemer på fabrikken over for avisen Jydske Vestkysten:

»For os er fødevaresikkerheden og kvaliteten af vores produkter vigtigst. Derfor er det fuldstændig uacceptabelt, og jeg kan kun beklage, at der er fundet de forhold under besøget«, siger han til jv.dk.