Fisk indeholder vigtige fedtsyrer, vi ikke selv kan producere. Men nogle har flere end andre.

Fisk er desværre stadig en overset spise i mange danske hjem. De fleste ved godt, at fisk er sundt, og de har hørt, at det anbefales at spise fisk to gange om ugen. Det skriver to forskere bag ny bog på Videnskab.dk.

Fisk består primært af hvide muskelfibre, hvilket giver kødet fra mange fisketyper dets lyse farve. Men fisk indeholder også røde muskelfibre, og forholdet mellem disse muskelfibre varierer efter fiskens aktivitet.

Fisk, der er meget aktive og svømmer konstant som sild og makrel, indeholder flere røde end hvide muskelfibre. Et eksempel på en mindre aktiv fisk er rødspætten. Fedtet i fisk oplagres hovedsageligt i fiskens røde muskler, og derfor ses disse fiskearter også som værende fede fisk.

Læs også på Videnskab.dk: Ti myter om influenza og forkølelse

Fiskens fedt har et højt indhold af de gavnlige omega-3-fedtsyrer. De vigtigste fedtsyrer fra fisk hedder eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Faktisk findes der derudover to essentielle fedtsyrer, den ene er en omega-3-fedtsyre, og den anden er en omega-6-fedtsyre.

Den essentielle omega-3-fedtsyre hedder linolensyre (ALA), mens den essentielle omega-6-fedtsyre hedder linolsyre (LA). Ved hjælp af enzymer i kroppen kan disse to fedtsyrer omdannes til andre fedtsyrer, som er vigtige for kroppen.

Læs også på Videnskab.dk: For meget D-vitamin er en dræber

Det vigtige ved at spise omega-3-fedtsyrer er, at det virker antiinflammatorisk i kroppen og dermed hæmmer betændelse. Og øgede betændelsesniveauer indgår i udviklingen af stort set alle de velfærdssygdomme, som mange danskere lider af i dag.

Derfor er det så vigtigt at spise nok omega-3-fedtsyrer. Fisk er en af de rigeste kilder, vi kender, til omega-3-fedtsyrer, og derfor er det klart bedst at få dækket sit behov gennem fisk. Fisk er desuden en fremragede kilde til mange andre sunde næringsstoffer.

Kan du absolut ikke fordrage fisk, er det selvfølgelig fornuftigt at få dækket dit omega-3-behov gennem et kosttilskud, der indeholder fiskeolie, fordi det er godt for kroppen og et sundt helbred.

Læse mere på Videnskab.dk: