Når indkøbsposen er fyldt op i dit lokale supermarked, slæber du så andet end bare dine egne varer med hjem?

Det spørgsmål stiller DR-programmet Kontant torsdag aften, når de besøger en række supermarkeder rundt om i landet for at teste hygiejnen.

Og der er i den grad plads til forbedring.

For flere af de prøver, som Kontant har foretaget i indkøbskurve, kølediske og brødskabe hos 12 tilfældigt udvalgte Netto-, Rema 1000- og Fakta-butikker i Aarhus og København, viser bakterieværdier, der ifølge hygiejneekspert overstiger et acceptabelt bakterieniveau.

Det er langt fra i orden, mener Tonny Nielsen, direktør i hygiejnevirksomheden Food Diagnostics i Grenaa.

»Når vi er oppe i millioner af antal bakterier, så er vi over den grænse, hvor jeg vil sige, at det her er ok,« siger han til Kontant og tilføjer, at grænsen for et acceptabelt bakterieniveau går ved en million bakterier pr. 100 kvadratcentimenter.

Det er en grænse, der ifølge DR-programmet bliver overskredet i flere af de supermarkeder, som de har undersøgt. I indkøbskurverne i en Netto-butik registrerer man eksempelvis et bakterieniveau på 117 millioner pr. 100 kvadratcentimeter - altså 117 gange mere end grænsen.

Og det er ikke tilfredstillende, mener Mads Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked Group, som ejer Netto, Føtex og Bilka.

»Det er skuffende, at I finder det i kurvene. Jeg kan se, at den ene butik klarer sig rigtig fint. Den anden klarer sig mindre godt, og det er klart, der skal vi ind og kigge på, om der er noget, vi kan gøre bedre, men desværre kommer vi aldrig i en situation helt uden bakterier,« siger han i programmet.

Selv om tallene ser noget bedre ud hos både Rema 1000 og Fakta, så er der stadig tale om et bakterieniveau i begge kæders indkøbskurve, som overstiger det acceptable niveau. Således viste testen et gennemsnitligt bakterieniveau på 12,9 millioner i indkøbskurvene hos fire af de undersøgte Rema 1000-butikker, der generelt er de mest beskidte af alle butikkerne, mens samme test hos Fakta viste en bakterieforekomst på 7,4 millioner.

»Vi sælger fødevarer, så det er vigtigt, at vi passer på vores kunder og overholder fødevarelovgivningen. Så jeg vil sige at det er vigtigt for os, men der kan være tilfælde, hvor det ikke er på plads,« siger administrerende direktør i Rema 1000 Danmark, Henrik Burkal, og tilføjer:

»Det, vi forholder os til, det er myndighederne, der siger, at der skal være synlig rent. Men hvis 12,9 millioner er for meget, så skal vi gøre noget ved det.«

Hos Fakta kalder man resultatet »uacceptabelt« og erkender, at det ikke er noget, man har haft det store fokus på. Man har dog lavet en aftale med et eksternt firma, der to gange årligt sørger for en grundig rengøring af kurvene.

Undersøgelsen viste desuden også, at grænsen blev overskredet med flere millioner i køledisken i flere af supermarkederne, mens bakterieniveauet i brødskabene generelt holdt sig inden for grænsen.