Sommeren er for mange ensbetydende med bøffer og pølser, der syder på grillen, men et nyt, kæmpe studie anbefaler på det kraftigste, at man søger mod salaten ved siden af i stedet.

For ved at følge det, som ‘World Cancer Research Fund (WCRF)’ kalder for en ‘gennemarbejdet plan’, kan man forebygge antallet af kræfttilfælde med op til 40 procent.

Planen indebærer blandt andet at holde igen med kalorierne, for overvægt menes ifølge forskerne at være skyld i 12 typer af kræft.

Det er en af hovedkonklusionerne fra WCRF, der torsdag kunne præsentere et overblik over ti års kræftforskning, ligesom det er sket i 1997 og 2007.

‘Der er stærke beviser for, at mere kropsfedt forårsager mange kræftformer, og dette bevis er styrket i løbet af det seneste årti,’ står der i rapporten 'Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective.’

Vis mere

Her har anerkendte eksperter fra hele verden gennemset forskning fra 17 kræftområder, hvor forskerne har set på sammenhængen mellem kost, ernæring, fysisk aktivitet og kræft. Data fra hele 51 millioner mennesker indgår i studiet.

I rapporten lyder det videre, at det er en overordentlig god ide at undgå fast food og andet forarbejdet mad med højt indhold af fedt, sukker og stivelse, da den energi-mættede mad er en motorvej til overvægt og dermed kræftrisiko.

Faktisk mener forskerne, at overvægt på sigt overhaler rygning som den største årsag til kræft.

‘Hvis disse nuværende tendenser fortsætter, er det sandsynligt, at overvægt og fedme overhaler rygning som den største risikofaktor for kræft,’ står der i rapporten.

Sodavand og fast food fører til overvægt og kræftrisiko. Arkivfoto Vis mere

I rapporten anbefaler forskerne også, at man afholder sig fra alkohol og sodavand, da begge dele er forbundet med kræftrisiko i for store indtag.

‘Indtag af sukkerholdige drikke stiger i mange lande verden over og bidrager til øget overvægt globalt, hvilket øger risikoen for kræft,' lyder det.