Det har kostet importøren af Sunsweet Svesker, O. Kavli 20.000 kr. i bøde, fordi de har skrevet at svesker hjælper mod forstoppelse.

Svesker er tørrede blommer uden sten, som danskere ellers spiser i uanede mængder i disse juledage - bl.a. mod netop forstoppelse. Men det må man altså ikke som producent skrive, at fødevaren kan bruges til.

Bøden blev givet af Fødevarestyrelsen efter en kontrol af hjemmesiden sunsweetsvesker.dk - fordi det, ifølge kontrolrapporten fra 28. november 2012, ifølge mærkningsbekendtgørelsen er forbudt at angive, at 'fødevarer er anbefalet af læger, eller indtagelse af den pågældende fødevare kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer'.

Efter bøden fra Fødevarestyrelsen har O. Kavli, der er en norsk fødevaregigant, fjernet afsnittet om sundhed på sin hjemmeside om svesker.

- Vi ønsker jo som ingen virksomheder, at overtræde loven. Og vi må bare konstatere, at fødevarestyremyndighederne har tolket reglerne anderledes end os. Derfor vil vi nu ændre teksten, før den kommer op igen. Og skulle vi her være i tvivl, så vil vi spørge om lov først, siger adm. direktør for O. Kavli, Finn Høy Houengaard til bt.dk.

Ifølge Netpatient og Netdoktor, så kan svesker, dadler, rosiner eller figner naturligt stimulere afføringen ved forstoppelse. Det er bare ulovligt for fødevareproducenter at skrive det på produkterne.