Dårlig kost bestående af masser af fedt, sukker og forarbejdet mad kan hindre et barns hjerne i at udvikle sig optimalt.

En ny britisk undersøgelse peger på, at spisevanerne hos små børn under tre år, er med til at fastlægge hjernens udviklingsmuligheder, når barnet bliver ældre.

De første tre år i et barns liv er nemlig den periode, hvor hjernen vokser hurtigst, og får barnet ikke nok af de vitaminer og andre næringsstoffer, som er nødvendige for at hjernen kan udvikle sig, så når hjernen ikke sit optimale niveau. Heller ikke selvom barnet senere begynder at spise sundt.

Du bliver fed af at spise efter kostpyramiden

Undersøgelsen er lavet af forskere på Bristol University og offentliggjort i Journal of Epidemiology and Community Health. Hvis barnets kost op til tre-års-alderen hovedsagligt består af pomme frites, pizza, færdigmad og masser af sukker, så vil barnet, når det er otte et halvt år, have en IQ, der er op til fem point lavere end jævnaldrende børn, der har fået sund, hjemmelavet mad.

Børne- og ungelæge Vibeke Manniche siger, at vi også herhjemme har familier, der giver helt små børn er alt for usund, fed og sukkerholdig kost.

- I nogle familier finder du meget elendig mad. Og det er meget sandsynligt, at maden i sig selv kan hæmme hjernes udvikling. Når det er sagt, så er det også dumme forældre, som giver deres børn dum mad.

Og her mener jeg dumme i den forstand, at de enten har en lavere IQ end andre, eller dumme fordi de ikke handler efter den viden, vi har om kost og børn, siger Vibeke Manniche.

I undersøgelsen har forskere fulgt 14.000 børn og spurgt forældrene til børnenes kost, mens børnene voksede op. Forældrene har udfyldt spørgeskemaer om, hvad børnene har fået at spise og drikke.

Det er en undersøgelse, der følger børnene i mange år, og forskerne har taget højde for andre faktorer som social klasse, amning, morens uddannelsesniveau og alder.

Der er desuden taget højde for det hjemlige miljø, som for eksempel børnenes adgang til legetøj og bøger.

- Det er en meget stor undersøgelse, som har taget højde for alle mulige forhold, så undersøgelsen giver en indikation på, at kosten har betydning for hjernens udvikling. Børnene bliver i hvert fald ikke kvikkere af den usunde mad, og hvis det er børn fra familier, der ikke har den højeste IQ i forvejen, så er det jo netop dem, som ville have mest brug for den sunde mad, siger Vibeke Manniche.