Grøntsager og frugt er sunde, fordi de indeholder en lang række vitaminer og mineraler. Samtidig har frugt og grøntsager typisk et højt indehold af antioxidanter og kostfibre, men meget få kalorier.

Der er dog forskel på, hvorvidt grøntsagerne og frugterne slanker eller ej, viser en undersøgelse fra Harvard TH Chan School of Public Health og Brigham & Womens Hospital, Boston, Massachusetts.

Forskerne har fulgt hele 133.468 mænd og kvinder i 24 år og set på sammenhængen mellem, hvad de spiste og deres vægtændringer. Forsøgspersonerne noterede selv deres spisevaner.

Forskerne nåede frem til, at set over en fire-årige periode, hvor man øgede sit indtag af grøntsager, ville man typisk opleve et vægttab på 110 gram for hver ekstra portion eller stykke.Visse grøntsager hjalp dog ikke på vægttabet - nemlig dem med megen stivelse.

Her ses et gennemsnit af, hvor stort et vægttab en daglig portion eller stykke af hver enkelt grøntsager gav over en fire-årig periode.

  • Tofu/soja - 1.120 g
  • Blomkål - 630 g
  • Grønne bønner - 430 g
  • Peberfrugter - 345 g
  • Broccoli - 340 g
  • Rosenkål - 300 g
  • Bladgrøntsager - 250 g
  • Gulerødder - 185 g
  • Bønner - 170 g
  • Selleri - 160 g
  • Tomater - 50 g

Her er grøntsagerne, der i forsøget fik folk til at tage på.

  • Løg + 120 g
  • Hvidkål + 180 g
  • Kartofler + 320 g
  • Ærter + 560 g
  • Majs + 930 g

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 600 gram frugt og grøntsager om dagen. En tommelfingerregel gælder, at et stykke frugt eller en grøntsag svarer til 100 gram.