Olie i vandet? Salt? Der findes mange forskellige opskrifter, men i videnskabens verden er der enighed om pasta-kogekunsten.

Skal der olie i pastavandet eller ej? Det er ét af de spørgsmål, der kan være uenighed om blandt pastakyndige.

Den kendte britiske tv-kok Gordon Ramsay siger ja, mens den nu afdøde 'godfather' af det italienske køkken Antonio Garlucci aldrig kunne drømme om det.

Ikke alle aspekter af madlavningskunsten kan koges ned til kemi og fysik, men lige her kan videnskaben godt hjælpe. Det skriver Videnskab.dk.

Hos Videnskab.dk kan du også se en video, hvor du får en håndfuld videnskabeligt funderede tip til at koge pastaen perfekt fra tre amerikanske forskere.

Ud fra gode råd fra amerikanske forskere, samt danske Ole G. Mouritsen, som er professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, forsker i Gastrofysik og leder af Smag for Livet, har Videnskab.dk samlet en liste, der er lige til at tage med i køkkenet. Lad os bare kalde den for:

»Videnskabens syv pastabud«

  • Brug rigeligt vand: Det giver pastaen plads til at svømme rundt i gryden, så det ikke klistrer sammen.
  • Brug masser af salt: Det giver smag!

Læs også på Videnskab.dk: Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?

  • Hold vandet bulderkogende: Det holder pastaen i bevægelse, hvilket også hjælper pastaen til ikke at klistre sammen.
  • Kog pastaen for lidt: Ligesom du måske kender det fra et stykke kød, fortsætter pastaen med at tilberede sig selv, lidt efter du tager det af varmen og op af vandet, så stop hellere lidt før, opskriften foreskriver, eller lidt før pastaen er, som du vil have den.

Læs også på Videnskab.dk: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

  • Skyl ikke pastaen med vand efter kogningen: Det fjerner det let klistrede lag uden på pastaen, som er godt til at binde pastasaucen, når retten skal serveres.
  • Brug citron eller eddike i hårdt vand: Mange steder er vandet fra hanen hårdt, hvilket betyder, at det indeholder meget kalk, og lidt basisk. I basisk vand har din pasta mere tendens til at klistre sammen, men du kan neutralisere vandets pH-værdi med syre. Se her, hvor hårdt vandet er i de forskellige landsdele.
  • Olie i vandet er ikke nødvendigt: Især ikke hvis du har fulgt de forrige råd. For at undgå, at pastaen klistrer sammen, tyer nogle til at hælde olie i det kogende vand. Forskerne udelukker ikke, at det godt kan have en effekt, men der er intet videnskabeligt grundlag for at sige, at det virker.

 

Læs mere på Videnskab.dk: