En halv liter mælk om dagen er sundt - eller er det? Debatten om, hvorvidt mælk er sundt, er for alvor blusset op.

En ny bog, 'Mælk og sundhed – hvad er det du drikker?' beskylder mælk for at være årsag til mange danskeres livsstils-sygdomme, og det får forfatterne nu opbakning til fra verdenskendt forsker. På en konference på Københavns Universitet forleden rasede verdens mest citerede ernæringsforsker Walter Willett nemlig mod mælk. Forskeren fra Havard University skulle egentlig have fortalt de fremmødte om fedt, men valgte i stedet at bruge sin taletid på at rase over, hvad han mener er forkerte råd angående mælkedrikning og mælks generelle nytteværdi. - Tre gange mejeriprodukter om dagen er for meget. Man kan sagtens klare sig uden mælk. Vi skal have kalk, men slet ikke i de doser, som myndighederne anbefaler. Vi kan lige så godt få kalken som kosttilskud som fra mælk, sagde Walter Willett på mødet ifølge fagbladet Ingeniørens netavis. Walter Willett har sammen med sine kollegaer samlet og analyseret data fra næsten 80.000 kvinder over en periode på 12 år. På baggrund at den undersøgelse konkluderede professoren, at mælk ikke forebygger knogleskørhed, som det tidligere har været antaget. På Københavns Universitet kom Walter Willett med flere kontroversielle udtalelser, hvor han blandt andet anklagede mælk for at øge risikoen for prostatakræft, der hvert år koster 1.100 danskere livet.

Øger risikoen for prostatakræft

Walter Willett forklarede på mødet, at tre glas mælk om dagen øger risikoen for at dø af prostatakræft med 240 pct., ligesom et stort forbrug af mælk også øger risikoen for kræft i æggestokkene. På den anden side mindsker mælk risikoen for tyktarmskræft. - Men jeg kender mindst 10 ting, som jeg kan gøre for at nedsætte risikoen for tyktarmskræft. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at nedsætte risikoen for prostatakræft, sagde Walter Willett ifølge Ingeniøren på konferencen.

Skadevirkninger

Hos Kræftens Bekæmpelse er man også opmærksom på mælks potentielle skadevirkning. - Der er undersøgelser, der tyder på, at mælk nedsætter risikoen for tyktarmskræft, men samtidig øger risikoen for prostatakræft, siger overlæge Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse. Hun vil hverken anbefale danskerne at drikke mælk eller at droppe den hvide drik: - Fra et kræftmæssigt synspunkt vil vi hverken anbefale folk at drikke mælk eller ikke at drikke det. Generelt er mælk et godt levnedsmiddel, og vi frygter, at hvis vi siger, at folk ikke skal drikke mælk, så drikker de bare sodavand i stedet for, og det er altså meget værre, siger hun. Det var professor Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, der havde inviteret den amerikanske forsker til Danmark. Pudsigt nok ønskede selvsamme Arne Astrup ikke at kommentere den nye bog 'Mælk og sundhed – hvad er det du drikker?', hvor forfatterne kommer med mange af de samme synspunkter, som Walter Willett7 luftede på det københavnske møde.