Kyllingefileter lever ikke op til, hvad varedeklarationen lover. Test viser, at 40 pct. af kyllingekødet på din gaffel kan være vand.



For lidt kød og alt for meget vand. Når du sætter dine tænder i et stykke marineret kyllingebryst-filet – en af danskernes mest populære spiser – kan op til 40 pct. af det, du får ind i munden, være vand. Kødet pumpes nemlig ulovligt med alt for meget vand.

Der er ingen grænser for, hvor meget vand producenterne må pumpe i kyllingerne, så længe de blot oplyser den konkrete mængde på deklarationen. Men nu afslører en test, at producenterne langtfra altid fortæller sandheden.

Dermed snydes forbrugerne, fordi de betaler for kød, der i virkeligheden er vand.

Af otte tilfældigt udvalgte produkter indeholdt de fire, altså halvdelen, mere vand end angivet uden på pakningen.

Vildledende
- Loven siger, at man ikke må vildlede forbrugerne, men det er jo vildledning at fortælle, at et produkt indeholder mere kød, end det reelt gør. Det er ulovligt. En så stor afvigelse er ikke en mindre fejl, siger Marike Horn, kontrolchef hos Fødevarestyrelsen Region Nord.

Den ansete kok Bo Jakobsen fra Restaurationen giver 'vandkyllingerne' bundkarakter:

- De smager af det salt og sukker, der bliver pumpet i sammen med vandet. De smager ikke af kød, og strukturen er helt ødelagt, det er jo opløst, siger stjernekokken om et af de testede kyllingebryster, der indeholder næsten en tredjedel vand.

Ni pct. for meget vand i kødet
TV 2-programmet 'Operation X' går i aften kl. 20.00 hårdt til de firmaer, der hver dag producerer og sælger mange ton af den populære spise til de danske middagsborde. Testen viser klart, at forbrugerne ofte slæber dyrt betalt vand hjem fra supermarkedet. Selvom man er en nok så årvågen forbruger og nærmest læser deklarationen med lup, kan man altså ikke regne med, hvad der står.

Ifølge testen pumpes der i gennemsnit ni pct. for meget vand i kødet.

Fødevarestyrelsen har hidtil valgt at se gennem fingre med, at producenterne kun rammer det deklarede vandindhold en gang i mellem.

Den største synder
Den største synder i testen er det nordjyske firma Rose Poultry, Vinderup, hvis tre produkter indeholder for meget vand i forhold til det angivne.

På den første pakke står, at der er 16 pct. vand-marinade, men ifølge testen er kødet pumpet med 25 pct. vand. På en anden pakning står der 17 pct., men reelt indeholder den 26 pct. Den sidste angives at indeholde 31 pct. men indeholder reelt 40 pct. vand og salt, sukker og tilsætningsstoffer. 40 pct. vand svarer til halvdelen af filetens vægt.

'Operation X'-programmet kritiserer samtidig producenternes brug af ordet 'marinering', når sandheden er, at kødet pumpes fuldt af vand med sprøjter og kanyler.

Fødevarestyrelsen har i 2005 tjekket kyllingekødet og fandt, at firmaet Rose Poultry i hele ni tilfælde havde deklaret forkert.

Det er forbrugernes skyld
Branchen forsvarer sig med, at det er forbrugerne, der efterspørger de 'marinerede' kyllingefileter.

Firmaet Rose Poultry A/S oplyser, at man pumper flere tons kylling ad gangen, og derfor vil der være udsving i vandindholdet, fordi der er forskel på størrelsen af fileterne.

- Vi snyder ikke vores kunder. Der er indviduelle forskelle. Noget kød optager mere vand end andet, siger direktør Per Møller, Rose Poultry A/S.

I tv-programmets test kommer et produkt fra Aldi også ud med for meget vand. Otte pct. vand ifølge deklarationen, 16 pct. ifølge testen.

Aldi har ikke villet kommentere testens resultat, men har nu trukket det kritiserede produkt fra den tyske producent Stolle ud af markedet.