AFSLØRING: Svinekød og oksebøffer fyldes nu med op til 10 procent vand. Danish Crown vildleder og skjuler sandheden for køberne

Kyllingefileter pumpet med vand. Hamburgerryg pumpet med vand. I årevis har det været kendt, at fødevareindustrien - for at få kødet til at fylde mere - hælder vand i visse kødtyper.

BT kan imidlertid i dag afsløre, at den metode også bruges i mange andre typer kød - også på fine typer oksekød. BT har fundet oksebøffer med vand, eller ’lage’ i Netto. Disse ’vand-bøffer’ har fået sprøjtet vand, salt og sukker ind i kødet med nåle. Også svinekød er ofte pumpet med vand. Det gælder især for kød, der er beregnet til grill.

I 2009 og 2010 var der stor debat om kyllingekød, som blevet kaldt neutralmarineret. Læs også: Din kylling er pumpet med vand

Debatten opstod, da det kom frem, at der ikke var tale om en reel marinade, men om en smagsneutral saltlage, som med små, fine nåle var blevet sprøjtet ind i kødet.

Til sidst gik Folketinget ind i sagen, og der blev indført regler om, at kød, der er tilført en lage bestående af vand, salt og sukker, og som havde en neutral smag, tydeligt skulle have tilført teksten: ’indeholder X % lage’.

Reglerne gælder for alle typer kød, men store slagterier som Danish Crown og Tican undlader den tydelige mærkning, når de giver deres okse- og svinekød samme behandling, som vi kender det fra kyllingerne.

Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes, mener ikke, at der er tale om vildledning – men forbedring af produktet.

- … I takt med reduktion af fedtindholdet får de magre svindekødsudskæringer en tendens til at blive lidt tørre under tilberedning. Kryddersaltningen og marineringen kompenserer for dette ved at holde på kødsaften. Salt og kryddersmagen understøtter endvidere kødets egen smag, siger Anne Villemoes.

Læs hele artiklen og Danish Crowns forsvar af metoderne i dagens udgave af BT eller køb e-avisen HER


Hjælp BT med at finde kød med vand

BT vil gerne se mange flere eksempler på kød, der er pumpet med vand. Derfor beder vi nu jer læsere om hjælp til at finde eksempler på kød med vandlage. Hvis du, når du alligevel er ude at købe ind i supermarkedet, ser kød, der et tilsat vand, så tag gerne et foto af etiketten og send det til os.
Det du skal kigge efter er råt kød (stege, bøffer m.m.) som enten ser helt ferskt ud eller er tilsat en krydret marinade eller andet krydderi.

Kødet kan være alle typer kød, men vil typisk være oksekød, svinekød og kyllingekød.
Se i ingredienslisten og se, hvor mange procent kød, der egentlig er i produktet. Se derefter om der står “Lage” efterfulgt af ingredienser som vand, sukker (eller glukosesirup) og salt og eventuelt krydderi-ekstrakt.

Læs også: Luksus - kyllinger er en illusion

Finder du eksempler på kød med lage, så tag et foto af etiketten med din mobiltelefon og send det til 1929@bt.dk. Meget gerne med information om, i hvilket supermarked du har set produktet, og hvilket slagteri, der har lavet produktet.

Du må meget gerne tage fotoet, så man kan læse, hvad der står i ingredienslisten.
Det vi efterlyser er produkter, hvor der ikke allerede tydeligt og med store bogstaver står på pakken, at produktet er tilsat lage.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.