Frosne hindbær har de seneste måneder sendt flere danskere ufrivilligt på toilettet med diaré og opkast. Fødevarestyrelsen har nu skærpet deres anbefalinger til den røde bærfrugt.

- Vi anbefaler, at man altid varmebehandler frosne hindbær. De skal altså nå at tø og koge i et minut. Så dræber man den virus, der kunne være i bærrene, siger Anette Perge, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Pas på hindbær-smoothien

B.T. kunne onsdag skrive, at 113 ansatte på Køge Sygehus blev syge af frosne bær, imens 30 ansatte hos en virksomhed i Herlev også blev ramt efter at have spist frosne hindbær i kantinen.

Frosne hindbær knockouter 113 på sygehus

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man varmebehandler bærrene. Især hindbær kan være små virusbomber, man aldrig må spise frosne.

- Vi ved, at hindbær er et særligt problem. Det skyldes, at de er meget sarte, og hvis de bliver skyllet, kan de nemt ende som smattede bær. Derfor bliver de ikke skyllet grundigt, siger Anette Perge.

Det betyder, at der ikke er sket nogen rengøring af bærrerne, fra de er blevet plukket, til forbrugeren spiser dem. Og de kan let indeholde Novovirus - også kaldet Roskilde Syge.

- Hindbærplukkerne kan enten have haft dårlig hygiejne, da bærrene blev plukket, eller også kan hindbærrene være blevet vandet med beskidt vand. Når bærrerne så fryses ned, konserveres virussen faktisk, siger Anette Perge.

Roskilde Syge giver normalt et par dage med dårlig mave.

Fødevarestyrelsen efterforsker også en sag, hvor fire personer er blevet syge, efter at have fået
serveret frosne hindbær på en cafe i København.

Derfor kan det være en idé at spørge på caféen, om de bruger bær direkte fra fryseren, næste gang du overvejer at bestille en hindbær-smoothie.

- Jeg ville helt klart tænke mig om en ekstra gang, inden jeg bestiller en hindbær-smoothie, siger udbrudskoordinator i Fødevareregionen Øst, Morten Lisby