En stor, stegt bøf med det hele til er en rigtig herreret. I denne uge har vi testet ribeye bøffer, som restaurant Pastis i København lagde rygende varme pander og stegeekspertise til.
Dansk Krogmodnet
Købt i: Meny
Vægt: ca. 225 g
Kilopris: 337,50 kr.
★★★☆☆☆
Søren Frank: »Den er udmærket, men det er ikke den, der smager af mest. Den smag, der er, kommer fra skorpen. Det er en velstegt, tilpas saftig og velsaltet bøf. Det er en god, bestået og over middel bøf, men den kunne godt have været endnu bedre.«
Nanna Simonsen: »Den er mør, men smagen er ikke stor. Jeg synes ikke, den har en distinkt bøfsmag. Farven er pæn. Det er en rimelig bøf. Jeg ville ikke blive vred, hvis jeg fik den, men jeg synes ikke, den er til mere end tre stjerner. Den vinder ved at have en god stegeskorpe, og så er den velsaltet. Det betyder alt.«
Tysk »Velsmag Rib Eye«
Vakuumpakket
Købt i: Netto
Vægt: 180 g
Kilopris: 138,89 kr.
★★☆☆☆☆
Søren Frank: »Den her skiller sig for alvor ud fra de andre. Jeg tror, det er vakuumpakket supermarkedsbøf. Den har en lidt indelukket smag, og den er relativ hård og sej. Men de har gjort det godt med stegningen, for selv om den er meget tynd, har de formået at stege den, så den er til at holde ud at spise. Jeg må tilstå, at jeg engang imellem køber sådan en tynd en, hvis jeg hurtigt skal have et måltid bare til mig selv. Når jeg bedømmer i den her sammenhæng, kan jeg ikke helt forstå hvorfor. Jeg synes, det er den dårligste i udvalget, men jeg kan godt forestille mig en værre bøf.«
Nanna Simonsen: »Den er sej, og jeg synes, den smager hengemt, lidt som en vildtfugl, der har ligget for længe i fryseren. Jeg har dog ikke tænkt, om det måske var vakuumpakket. Saften forsvinder hurtigt fra den. Den har en nydelig farve, og den ligner en god bøf. Jeg vil ikke sige, at den er decideret dårlig som i uspiselig, men jeg ville bestemt ikke være tilfreds, hvis jeg fik den serveret.«
Amerikansk, Sort Angus, majsfodret
Købt i: Cleavers Meat Market, Torvehallerne
Vægt: Ca. 275 g
Kilopris: 525 kr.
★★★☆☆☆
Søren Frank: »Der er meget lidt fedtmarmorering. Jeg synes ikke, at den ligner en klassisk ribeye. Den er relativ lys i kødet, så hvis ikke, det var, fordi den er stor i omfang, kunne jeg næsten tro, at det var kalv. Den smager af meget. Ja, det er nok den i udvalget, der smager af mest. Men jeg synes, den mangler den smag, som fedt kunne have givet. Jeg synes, det er en god bøf, dog ikke min drømmebøf. Men jeg kan forstå, at du ikke er så glad for den, Nanna?«
Nanna Simonsen: »Nej, jeg er ikke vild med den. Den er så lys, at jeg har skrevet »kalv?« Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige om smagen. Jo, den har smag, men jeg synes ikke, det er en særlig stor kødsmag. Bøffen er saftig og har en fin stegeskorpe, ligesom de øvrige. Stegeskorpe giver karakter.«
Dansk krogmodnet fra Kildegaarden
Købt i: Mad & Vin, Magasin
Vægt: Ca. 220 g
Kilopris: 339,51 kr.
Testvinder
★★★★★☆
Søren Frank: »Den har en indbydende mørk farve, saftig, mør, og fedtet smager godt. Det er i fedtet, at man virkelig kan smage modningsgraden. Smagen er relativ dyb. Stegeskorpen er god, og det er selvfølgelig kokkenes fortjeneste, men det er en forudsætning, at kødet er af god kvalitet. Det kan være svært at få den rette knasende stegeskorpe på vakuummodnet kød. Den her har bare lidt mere af det hele. Jeg kan se, at du også er glad.«
Nanna Simonsen: »Ja, jeg skrev med versaler »GOD SMAG«. Den har saftighed, er fin mørk og har en sødme, som fedtet er med til at give den. Fedtet sammen med kødet giver den der vanvittigt skønne fornemmelse, som næsten er så god som konfekt, når det er godt. Eller bedre. Jeg synes ikke, den virker voldsomt hængt, men det er helt klart min favorit i det her udvalg. Det er en god bøf.«
Australsk »Premium«
Købt i: SuperBrugsen
Vægt: Ca. 260 g
Kilopris: 242,53 kr.
Bedst til prisen
★★★★☆☆
Søren Frank: »Sådan skal en rigtig ribeye se ud – med øjet i midten, og man kan se, hvordan musklerne går på kryds og tværs. Det er en klassisk ribeye. Den er saftig og mør, men smagsmæssigt er den ikke helt lige så højt oppe at ringe som forgængeren. Du nævner, at du synes, den er lidt grovere i fibrene end de andre? Det oplever jeg ikke.«
Nanna Simonsen: »Ja, jeg synes, den er grovere, men den er saftig, fin mør og har en ok farve. Smagen er fin, men kort. Jeg ville ikke være flov, hvis jeg serverede den her bøf, men den kunne godt være endnu bedre.«