Hvordan undgår man en tør steg med slatne svær? Og hvordan sikrer man sig, at kartoflerne bliver brunede og ikke brankede?

Selvom julemenuen ikke afviger meget fra år til år, sker det alligevel af og til, at noget går skævt i køkkenregionerne. Og det er jo til at tude over, når man har svedt over maden hele dagen og skal servere den for hele familien på selveste juleaften.

Tilbage i 2014 søgte BT hjælp hos Carsten Olsen, bedre kendt som ‘Den Skaldede Kok’. Nu har vi fundet opskriften frem igen, da den jo ikke går af mode. ‘Den Skaldede Kok’ blev kendt som tv-kok tilbage i 1999 og har siden bl.a. stået bag Restaurant Den Skaldede Kok i Tivoli, den ‘Den Skaldede Kok Catering’ i Helsingør, der bl.a. har lavet julefrokostmiddage samt skrevet flere kogebøger og afholder madkurser.

Her giver han trin for trin sine bud på lækker - og nærmest idiotsikker - julemad. Man kommer f.eks. langt med andefedt, og ingen fugl har endnu taget skade af et skud fløde.
Velbekomme.


Den Skaldede Kok: Sådan laver du den bedste æbleflæsk

Du skal bruge:
skivet flæsk
løg
æbler, gerne pigeon
salt
andefedt

Sådan gør du:
Først skal flæsket saltes. Det giver nemlig en bedre stegeskorpe, så det er umagen værd.

Tryk flæskestykkerne på begge sider med fingrene. Det er ikke nødvendigt at finde kødhammeren frem.

Giv flæsket salt på begge sider og husk: Der er ikke noget, der kan ødelægge maden som salt - især hvis det mangler!

Så skal kødet trække. Jeg anbefaler, at man lader det stå utildækket i stuetemperatur i 20 - 30 minutter. Man kan evt. også salte det dagen før.

Mange steger flæsk i ovnen, men jeg synes altså, det bliver bedre på panden. Og jeg synes også, panden skal have lidt fedtstof. Helst andefedt, naturligvis.

Varm en pande med lidt andefedt. Når det er godt varmt, steger du flæskestykkerne. Lad panden holde temperaturen, og lad kødet stå og sætte sig, inden du vender flæskestykkerne,  når de er begyndt at blive gyldne.  Vend stykkerne forsigtigt, så der kommer mindst muligt luft til panden, der kan køle den ned. Hvis panden bliver koldere, er der nemlig risiko for, at kødet bliver kogt i stedet for stegt. Og så får vi ikke lækkert sprødt flæsk.
Vend gerne flæsket et par gange, så stegeskorpen bliver så ensartet som muligt.

Når flæsket er stegt, skal det på fedtsugende papir.

Løg og æbler, skåret i stykker, lægges i stegefedtet på panden sammen med timian, salt og peber, og så skal det stå og hygge sig lidt.

Giv det hele lidt ekstra salt og peber, når du anretter.

Så er der æbleflæsk til alle piger og drenge. Tilsæt en øl og en snaps og et kys på kinden, så skal julen nok lykkes.