Et af tilsætningsstofferne i cola kan gøre dig gammel før tid. Det viser ny forskning fra det amerikanske eliteuniversitet Harvard.

Ifølge forskerne, så er det colaens indhold af fosforsyre, den er gal med. Fosforsyre kan nemlig fremskynde kropppens ældningsproces.

Det skriver fpn.dk

Fosforsyre, der normalt betegnes med E-nummeret 338 i ingredienserne, er en middelstærk syre, der er med til at sænke læskedrikkens PH-værdi, men som også giver colaens dens specielle smag.

Før forskerne på Harvard fandt frem til det nedtrykkende resultat, testede de effekten af fosforpåvirkningen på tre forskellige grupper mus.

Den første gruppe af mus havde nogle specielle gener, der gjorde, at de havde et højere niveau af fosfor i deres system. Den gruppe mus led af en række lidelser, der er forbundet med tidlig ældning, og de døde efter otte til15 uger.

Den anden gruppe mus havde et mere normalt forsfornivau. De mus døde først efter omrking 20 uger.

Den tredje gruppe mus havde det samme genetiske udgangspunkt som musene i gruppe nr. to, men blev fodret med en fosforrig diæt.
Alle musene i den tredje gruppe døde efter 15 uger ligesom musene i den første gruppe.

Selvom forsøget blev udført på mus, så mener forskerne, at store mængder fosforsyre også kan ælde hud og muskler og forværre nyre- og hjerteproblemer hos mennesker.

Den danske ernærigsekspert, Orla Zink, kender ikke de nye forsøg fra Harvard. Men han er enig med forskerne i, at fosforsyren er usund for kroppen.

- Manhar vidst længe, at fosforsyren påvirker kalkomsætningen og afkalkerkroppens knogler, og det er ikke smart, fortæller den danske ekspert til fpn.dk..