Ligner dit køleskab en rodebutik af grøntsager, madrester og mejeriprodukter? Så risikerer du i bedste fald en dårlig gastronomisk oplevelse og i værste fald et solidt maveonde. Det skriver norske TV2.

Der er rigtig mange mennesker, som simpelthen stabler maden forkert i køleskabet. Dermed forringes madens kvalitet og holdbarhedsdatoen kan være decideret misvisende. Det siger Therese Faye, direktør i Keep-it Technologies, til norske TV2.

»Når sommervarmen kommer, ser vi, at mange overfylder deres køleskab. Så kommer de til at overstable og placere madvarer forkert,« siger hun.

Hun forklarer, at køleskabe er koldest i bunden og varmest i toppen. Kulde søger nedad. Det er vigtig information at have i baghovedet, når man sætter sine varer ind i køleskabet.

Råt kød, frisk fisk, mejeriprodukter og lignende varer skal derfor altid stå nederst i køleskabet. Særligt i sommerperioden, hvor varmen kan slippe ind. I modsat fald så kan det gå galt, siger Therese Faye.

»Det mest sandsynlige er, at maden smager betydeligt dårligere, men nogle gange kan man være uheldig og blive syg,« siger hun og peger på, at maden kan blive inficeret med bakterier som campolybacter, listeria, salmonella og flere typer e-coli.

Hun anbefaler, at man skruer temperaturen ned på to grader i køleskabet. Det kan ofte fordoble madvarernes holdbarhedsperiode i forhold til hvis temperaturen er på seks grader. Al bakterievækst sker ganske enkelt meget langsommere, når temperaturen er lav.