Billig bordvin er hældt på dyre Amerone-flasker, der er solgt til op til 150 kroner flasken i SuperBest i international svindelsag. 'Jeg er rystet, siger importør.

Ulykkerne vælter ned over butikskæden SuperBest.

B.T. kan i dag afsløre, at kædens 220 butikker siden 2007 har solgt over 100.000 flasker Amarone-vin, hvor den dyre vin var fortyndet med billig fransk bordvin. De forfalskede flasker blev herefter solgt til op til 149 kroner flasken.

Svindelen blev opdaget i september i Italien ved en større politioperation, hvor man på en berømte vingård i området, opdagede vinsvindelen.

SuperBests vinimportør, Gobi Vin, har pudset en advokat på leverandøren.

- Jeg er rystet. Dette er det værste, som jeg har oplevet i hele mit faglige liv. Vi er meget kede af, hvis vi har ført kunder bag lyset. Svindel med vin, hvor man hælder billig vin på flaskerne er desværre alment kendt i branchen. Man finder vin, der minder om smagen i den dyre vin. Men jeg har selv smagt på vinen og ikke opdaget det, siger direktør Peter Sick til B.T.

Han har foreløbigt sendt 30.000 flasker af mærket Castello Venezi Amarone retur.

Kunder får pengene tilbage

Over 120.000 andre flasker af mærket er solgt i SuperBest gennem flere år.

SuperBests direktør fortæller, at de siden 28. september har haft skilte i butikken, hvor de fortæller, at der kan være problemer med vinen. Han tilbyder pengene igen til kunderne

- Det er selvfølgelig klart, at kunder, der har en flaske stående straks får pengene igen. Der er solgt en vare, hvor der er rejst berettiget tvivl om er fremstillet ved svindel, siger direktør Frank Sørensen til B.T.

Ifølge den italienske fødevareavis Italia a Tavola har man opdaget 1.2 millioner flasker fupvin på vingården, hvor 60 procent af indholdet var billig fransk bordvin. Sagen er så alvorlig, at den italienske landbrugsminister Luca Zaia, er gået ind i sagen om finfup til Danmark.

Stikprøver på vej

Efter en kontakt fra B.T., går Fødevarestyrelsen nu ind i sagen. De vil undersøge andre butikker for fupvin.

- Vi har ikke haft nogen sager med svindel med vin på det seneste. Nu vil vi gøre to ting. Vi vil tage en snak med Gobi Vin og også lave et tilsyn hos dem. Importører er forpligtede til at sikre sig, at varen er det den giver sig ud for. Derudover vil vi prøve at se på oplysninger fra internationale vintidsskrifter og tage nogle stikprøver for at se om der i Danmark sælges mærker, der indeholder noget helt andet end det, der står på flaskerne, siger kontrolchef Bjørn Wirlander i Fødevareregion Øst til B.T.