Nyt studie viser, at et for højt saltforbrug påvirker tissetrangen om natten. Den afbrudte søvn påvirker livskvalitet og kan føre til øget sygelighed og dødelighed.

At vågne midt om natten med en blære, der bare er ved at eksplodere, kender de fleste. Og ved også, at den uundgåelige tur på toilettet påvirker søvnkvaliteten.

Derfor har et godt råd altid lydt, at man skal holde igen med indtagelse af væske i timerne op til, at man går i seng.

Men ifølge BBC viser et nyt japansk studie, at det slet ikke er for meget væske, der er skyld i nat-tisseriet. Men derimod ens salt-indtag.

Problemet med nat-tisseri - nykturi hedder lidelsen - kan ramme alle aldersgrupper, men er især et stort problem for 50+, hvor hver anden - både mænd og kvinder - døjer med problemet. Og det bliver bestemt ikke bliver mindre, når man når ind i 60erne, hvor behovet for at gå på toilettet ofte opstår to eller flere gange hver nat.

Dermed forringes søvnkvaliteten yderligere og kan føre til både stress, træthed og irritation. Og ifølge sundhed.dk kan lidelsen tilmed medføre øget sygelighed og dødelighed.

Men det kan reduceres væsentligt. Blot ved at skære ned på saltet.

Ny forskning afslører, at salt er en stor skurk i forhold til natte-tisseri.
Ny forskning afslører, at salt er en stor skurk i forhold til natte-tisseri. Foto: Andrii Gorulko/Iris
Vis mere

I det japanske studie deltog 300 frivillige testpersoner, som havde et højt saltforbrug og gennem mindst tre måneder havde oplevet søvnproblemer som følge af to eller flere toiletbesøg pr. nat.

Hovedparten af testpersonerne fik til opgave at spise mindre salt i hverdagen, og ifølge BBC kunne de efter kort tid nøjes med en enkelt tur på toilettet, ligesom de fik en mærkbar forbedring af livskvaliteten, hvorimod den gruppe, som blev sat til at indtage mere salt, måtte rejse sig fra sengen flere gange end vanligt hver nat.

“Det viser, at ved hjælp af en simpel regulering af kosten, kan man forbedre livskvaliteten væsentligt for en stor gruppe borgere,” siger manden bag studiet, dr. Matsu Tomohiro til BBC.

Tomohiros resultat blev forleden fremlagt på en stor europæisk urologi konference i London, hvor overraskelsen var stor.

»Saltindtaget har ikke tidligere været noget, vi har haft fokus på. Som regel kigger lægerne på mængden af væske indtaget før sengetid og for mænds vedkommende blæren og prostataproblemer,« siger professor Markus Drake, som er nykturi-ekspert fra Bristol Universitet, til BBC.

I Danmark har det længe været kendt, at vores saltforbrug er alt for højt. Ikke mindst mændenes. Gennemsnitligt indtager de ni til 11 gram pr. dag, mens kvinders forbrug ligger på syv til otte gram. Begge dele pænt over sundhedsorganisationen WHOs anbefaling, som lyder på max. fem gram, mens den officielle danske anbefaling er på seks gram dagligt.

Og vil man slippe for nat-tisseriet, er det altså en god ide at reducere indtaget yderligere.

------------------------

Saltbomber

Det siger sig selv, at bacon og chips er store skurke i dit saltregnskab. Men de er langt fra ene om, at få regnskabet op i det røde felt:

Cornflakes med mælk.
Cornflakes med mælk. Foto: Bjørn Kähler
Vis mere

Morgenmadsprodukter som cornflakes, rugfras, cocopops o.lign. er normalt ikke noget, vi forbinder med salt. Men faktisk indeholder 100 gram at disse morgenmadsprodukter hele et gram salt.

Skæreost
Skæreost Foto: Esben Salling
Vis mere

Oste er en stor saltskurk. I en helt almindelig skæreost finder man 1,7 gram pr. 100 gram ost, mens skimmeloste og smelteoste er helt oppe på over tre gram pr. 100 gram.

Røget laks
Røget laks Foto: Brian Bergmann
Vis mere

Marineret, røget og gravad fisk hører også til i den slemme ende. Alle har et saltindhold på tre gram for hver 100 gram du indtager.

Ketchup
Ketchup Foto: Kristian Brasen
Vis mere

Selv om du spiser fedtreduceret mayonnaise- eller cremefraiche-dressinger, er det bestemt ikke ensbetydende med, at der også er sparet på saltet. 1,8 gram indeholder de. Hvilket ketchup iøvrigt også gør, mens sennep er helt oppe på 3,4 gram pr. 100 gram.

Kantinemad.
Kantinemad. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Kantinemad har generelt et langt højere saltindhold end den mad, vi selv laver. Indtager man dagligt et enkelt måltid dér, skal der skrues endnu mere ned for saltblusset hjemme.