FC København har brugt 12 af de seneste 13 år på at drøne Europa rundt i enten store Champions League eller den mere beskedne Europa League.

Det er sidstnævnte turnering, der i disse dage har sendt københavnerne til St. Gallen i Schweiz for at møde Lugano, og mens manager Ståle Solbakken og 21 spillere satte sig på flyet i København, detonerede mægtige Zlatan Ibrahimovic en bombe i svensk fodbold.

Manden med en statue foran stadion og (næsten) evig heltestatus i Malmö FF, overtog en fjerdedel af stockholmske Hammarby og erklærede den som klubben med det største potentiale for at blive størst i Skandinavien.

Den udmelding er et angreb på FC København, der nok selv anser sig som indehaver af den titel lige for tiden. Men Ståle Solbakken er ret cool omkring det.

Foto: GIAN EHRENZELLER
Vis mere

»Det lever vi meget godt med. Den konkurrence er der hele tiden. Og Malmö er i førersædet nu som en stærk konkurrent. Der er også to andre store klubber i Stockholm, AIK og Djurgården. Og IFK Göteborg har slidt lidt økonomisk.«

»Der er mange stærke traditionsklubber. Jeg bruger ikke så meget tid på det. Jeg sover fint ovenpå den nyhed,« siger FCK-manageren.

FC København trænede onsdag aften 250 kilometer fra Lugano i byen St. Gallen, hvor den sydschweiziske klub har lejet sig ind, da klubbens eget stadion ikke lever op til UEFAs regler.

Og det var her med udsigt til med en sejr at spille sig rigtig tæt på avancement fra gruppen i Europa League, at Ståle Solbakken stod og overvejede truslen fra Hammarby og Zlatan Ibrahimovic.

Foto: GIAN EHRENZELLER
Vis mere

»De er en klub, som har et kæmpe publikumspotentiale, og som kommer fra en storby, hvor de har en flot arena. Men de mangler nogle pokaler i skabet, nogle vindertraditioner og nogle forskellige faktorer omkring det, som selvfølgelig skal bygges på,« siger FCK-manageren og erkender, at der da er en faktor, hvor Zlatan Ibrahimovic vil have en konkurrencefordel.

»Hvis Zlatan bruger alle sine penge på Hammarby, så har de nok en fair chance,« siger FCK-manageren.

FC København har de seneste mange år gjort meget for at sætte sig i selen som i hvert fald nutidens helt store skandinaviske klub. Diskussionerne om, hvilken klub der reelt er det, dukker op med jævne mellemrum og lander et sted mellem historie og nutid.

Og nu kommer der så ny konkurrence, mens FC København er på et nyt europæisk togt. Et togt, som altså med en sejr over Lugano torsdag aften og en Dynamo Kiev-sejr over Malmö FF ender med en tur videre i Europa League efter nytår.

Foto: JOHAN NILSSON
Vis mere

Derfor har Ståle Solbakkens tanker også været et andet sted end på Zlatan Ibrahimovic, Hammarby, tronetrusler og en vandaliseret statue af den store svenske spiller foran hans gamle stadion i Malmø.

Men Solbakken vil da gerne erkende én ting.

»Det er da meget overraskende. Det er det, når man tænker på den baggrund, han har i Sydsverige (Malmö FF, red.),« lyder det fra Solbakken.

FC Københan og Lugano tørner sammen i St. Gallen torsdag aften klokken 21.00.