Mathias 'Zanka' Jørgensen har de seneste uger været genstand for masser af holdninger - både de fordømmende og de forstående.

For et par uger siden poserede han sammen med sine holdkammerater i tyrkiske Fenerbahce i en t-shirt med skriften 'hjemlandet er jer taknemmelig'.

Det var en hyldest til det tyrkiske militær, der for tiden kæmper mod kurdere i Syrien. Store dele af den vestlige verden fordømmer tyrkerne og beskylder dem for at angribe en vestlig allieret samt dræbe civile.

Og at det netop var Mathias 'Zanka', der løb rundt med den t-shirt, vakte stor opsigt herhjemme. For midterforsvareren har selv et følsomt moralsk kompas og går forrest i kampene mod blandt andet homofobi og racisme - ligesom han selv ikke er er bleg for at sende bredsider af sted på de sociale medier.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Meningerne har været mange og til tider hårde. Og Mathias 'Zanka' - der søndag brød tavsheden - har fulgt intenst med fra sin lejlighed i Istanbul.

»Det har været interessant at følge. Det vigtigste for mig er, at der bliver diskuteret logisk på det, og at folk tager alle faktorer med, inden de begynder at sidde og lege rigtig kloge på internettet,« lød det fra 'Zanka', da landsholdet mandag eftermiddag mødtes i Herning for at forberede sig til de afgørende EM-kvalifikationskampe.

»Det har været utroligt sjovt at sidde og følge med i diverse debatter, podcasts og alt muligt. Lytte til alle de faktuelle fejl, som bliver begået af diverse eksperter, politikere og lignende.«

»Man tager et emne og prøver at proppe det ind i den hverdag, man er vant til - men man har ikke forstand på kontraktforhold, og hvem der har hjemmel til dit og dat. Så det har været ... øhhh ... spændende at følge.«

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Hvem konkret er det, der har begået faktuelle fejl?

»Det er meget nemt. Hvis man er journalist og rent faktisk gerne vil det her, så behøver jeg ikke stå at pege alle sammen ud. Det er almen oplysning, som man kan researche sig til det ved en google-søgning,« lød det fra 'Zanka', der efter en kort tænkepause alligevel gerne ville nævne navne.

»Men B.T. ... Søren Klæstrup (B.T.'s sportschef, red.) har taget den op og har brugt masser af timer på Twitter på at køre på med en helt skæv vinkel, som han så selv rettede efterfølgende. Men sådan er det, når alle holdninger skal ud på internettet hurtigst muligt.«

»Det går generelt alt for hurtigt i forhold til, at man nok burde sætte sig lidt bedre ind i tingene. Det var bedre i gamle dage, hvor folk brugte lidt mere tid på researchen, før der kom en klumme eller en 'B.T. mener' ud.«

Den 29-årige midterforsvarer var i øvrigt ikke i tvivl om, han har fået en hårdere folke-dom, fordi han selv er flittig til at lange ud efter andre.

»Ja. Men jeg er ikke ked af det. Og jeg føler mig ikke uretfærdigt behandlet.«

»Det er den danske måde at gøre det på. Så ja, det har jeg det fint med. Jeg accepterer det og stiller op til det. Det er sådan, vi gør det i Danmark - nogle kalder det for Janteloven,« konstaterede 'Zanka'.

Landsholdet møder Gibraltar i Parken på fredag - og på mandag venter Irland i Dublin.

Andre læser også