Et yderst kontroversielt VM-samarbejde mellem FIFA og Saudi-Arabien har luret siden januar.

Her meldte The Athletic, at Visit Saudi var på vej til at blive afsløret som turneringssponsor ved sommerens VM for kvinder, hvor det danske kvindelandshold som bekendt deltager.

Dengang mødte FIFA stor kritik fra store personligheder i kvindefodbolden, hvor de amerikanske stjerner Megan Rapinoe og Alex Morgen eksempelvis kaldte et muligt VM-sponsorat fra Visit Saudi for 'bizart', 'totalt upassende' og 'skandaløst'.

Endnu har FIFA og præsident Gianni Infantino hverken offentliggjort eller afkræftet samarbejdet.

Men nu presser de to værtsnationer, Australien og New Zealand, yderligere på for, at FIFA skal droppe samarbejdet med Saudi-Arabien, der er blevet heftigt kritiseret for sin omgang med menneskerettigheder, kvinders rettigheder, og det forhold, at personer af samme køn ikke må giftes i landet.

»Vi har forhørt os hos vores samarbejdspartnere, og der var en overvældende enighed om, at sådan et partnerskab ikke er på linje med vores kollektive vision for turneringen, og den lever ikke op til vores forventninger.«

James Johnson fra Football Australia gentager budskabet om, at FIFA ikke skal samarbejde med Visit Saudi.
James Johnson fra Football Australia gentager budskabet om, at FIFA ikke skal samarbejde med Visit Saudi. Foto: PETER PARKS
Vis mere

»Partnerskabet er ikke bekræftet. Men vi ville ikke være komfortable med det. Og mens vi venter på yderligere klarhed og information om detaljerne i partnerskabet fra FIFA, så fortsætter vi med at levere dette klare budskab på vegne af det australske fodboldforbund, det newzealandske og vores følge,« siger James Johnson, direktør i Football Australia.

Og noget kunne tyde på, at de får deres vilje.

Sky Sports skriver nemlig mandag, at FIFA skulle have fortalt de to værtsnationer, at man er åben for at finde en løsning før turneringen, der starter i juli.

Så langt går The Guardian dog ikke, men avisen skriver, at der i det australske fodboldforbund er optimisme omkring, at aftalen er blevet droppet, fordi FIFA endnu ikke har offentliggjort det stærkt kritiserede samarbejde.

Foruden mandagens offentlige presbold vil det australske forbund også diskutere anliggendet med FIFA på FIFA-kongressen i Rwanda næste uge, lyder det fra The Guardian.

DBU fortalte i januar til DR, at man ikke ville blande sig i debatten om Visit Saudi.

»DBU har stærke kommercielle partnere for kvindelandsholdet og har ikke indflydelse på FIFAs valg af VM-sponsorer. Vi noterer os, at VM-værterne nu har stillet spørgsmål til FIFAs valg.«