Daniel Agger har her scoret til 1-0 på straffespark.
Daniel Agger har her scoret til 1-0 på straffespark. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Drama i overtiden, da Danmark slog Sverige i en venskabskamp, der vil blive husket som den første af mange landskampe for stortalentet Pierre-Emile Højbjerg.

Så skete det. Det som hele Fodbolddanmark har hungret efter. Danmarks nye fodbolddarling fik sin debut.

Og hvor blev vi ikke skuffet. I en velbesøgt og festklædt Parken - ni år siden er det, at en venskabskamp i Danmark har huset så mange tilskuere - trådte 18-årige Pierre-Emile Højbjerg ind i de voksnes landsholdsrækker med en præstation, der ikke efterlader nogen tvivl om, at Danmark har fået en ny stjerne. Ikke bare en 'coming man', men en spiller, der kan løfte det danske landshold nu og her.

Fra sin plads på midten af banen var han stærkt medvirkende til, at Danmark fik en fuldt fortjent 1-0-sejr over Sverige på en straffesparksscoring i overtiden begået mod Martin Braithwaite, der helt fejlagtigt fik underkendt en klar scoring kort forinden, da bolden var langt over stregen. Straffesparket blev sikkert sat ind af Daniel Agger.

Det ændrede dog ikke ved, at det var Pierre-Emile Højbjergs store aften.

Man fornemmede det allerede i indledningen af kampen. Da Pierre-Emile Højbjerg med de blot 18 år og 296 dage på bagen agerede bundrutineret midtbanestrateg og uden problemer pillede bolden fra svenskernes superstjerne Zlatan Ibrahimovic, der forsøgte sig med et skarpt træk. Jubelbrølet var tydeligt, og fra det moment ejede den unge Bayern-spiller Parken. Tilskuerne var med, og da en åben skudmulighed bød sig foran feltet var det som om, Parken holdt vejret. Desværre uden den scoring, der ville have været kronen på værket.

150 kamps-jubilaren Morten Olsen havde nøjagtig som i sidste uges 2-2-kamp i Ungarn valgt en 4-1-4-1-opstilling som udgangspunkt med William Kvist som defensiv gardering for den centrale midtbane, hvor Michael Krohn-Dehli og Pierre-Emile Højbjerg huserede. Førstnævnte som spilfordeler, sidstnævnte som oprydder OG spilfordeler. Lasse Schöne, der imponerede i Ungarn med en flot scoring, fik chancen på højrekanten, mens Christian Eriksen startede med udgangspunkt i venstre side. Begge med en teknisk overlegenhed, der særligt før pausen kostede de noget tunge svenskere problemer. Endelig erstattede Kasper Schmeichel Stephan Andersen i målet.

Danmark sad på det hele i DBUs 125 års jubilæum. Før kampstart blev der på storskærme vist klip fra tidligere danske storkampe. Baseret på det flydende spil i lange perioder og de mange unge danske ben begyndte man at drømme om en ny storhedstid, der passende kan begynde, når EM-kvalifikationen indledes til september med en hjemmekamp mod Armenien. Med et ønske om mere skarphed.

Her bliver det med sikkerhed med Christian Eriksen i en bærende rolle. Også han virkede veloplagt og bevægelig i det 4-1-4-1-system, der efterhånden ser ud til at være Morten Olsens foretrukne. Først kort før tid blev der skiftet til 4-4-2, da Morten Duncan Rasmussen blev sendt i angrebet.

Hvad angår Zlatan, så leverede han lige nøjagtig det, han vel nærmest havde varslet. En indsats, der mest af alt bar præg af en feriehungrende angriber, der skulle have overstået det, han selv har kaldt 'en ligegyldig' kamp. Stik modsat Pierre-Emile Højbjerg, der trods et hårdt forår med kampe i den tyske Bundesliga, mere end 100 minutter i den tyske pokalfinale og faderens alt for tidlige død på grund af en kræftsygdom, viste både overskud og klasse. Som da han efter sit vel nok eneste boldtab jagtede bolden over 30 meter for at kaste sig ned i en takling ved sidelinjen.

Jo. Pierre-Emile Højbjerg fik leveret et aftryk, der vil blive husket. Men som han selv utrykte det for et par dage siden med udsigten til debut: Det er kun starten på en epoke.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.