Lyt til artiklen

Torsdag sker det, som Danmark – som et af verdens få lande i verden – er imod.

FIFA-præsidenten Gianni Infantino vil enten blive klappet ind i et en regeringsperiode på fire år – eller også vinder han en jordskredssejr i en afstemning, hvor han på forhånd har forhåndstilkendegivelser fra over 200 lande og er uden modkandidat.

Modstanden mod fodboldens stærkeste mand kan altså begrænses til ganske få lande, hvoraf Danmark er iblandt. Under VM fortalte DBU-formand Jesper Møller, at man ikke ville stemme for Infantino, hvis det skulle komme til reel afstemning på kongressen i Rwanda.

Frustrationen er enorm, fortæller direktør i Belgiens fodboldforbund Peter Bossaert.

»Vi kommer ikke til at støtte Infantino,« sagde Jesper Møller under VM i Qatar.
»Vi kommer ikke til at støtte Infantino,« sagde Jesper Møller under VM i Qatar. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Det FIFA-møde er enormt orkestreret.«

»Infantino vil have forberedt en tale, men det er ikke sådan, at du pludselig kan rejse dig og stille spørgsmål.«

»De vesteuropæiske lande er for længst holdt op med at trække i trådene. Og hvad der er logik for os, synes ikke engang at være et problem for andre lande. Det er frustrerende,« siger Bossaert.

Han kalder det naivt at opstille sig selv eller en anden som modkandidat.

»Ville jeg ikke hellere have set en anden kandidat? Absolut, ja,« siger han og fortæller, at de vesteuropæiske værdier er i klart mindretal.

»Vi er meget kritiske over for den måde, FIFA er blevet drevet på de seneste år. Vi ønsker mere gennemsigtighed, at forholdet mellem FIFA og de europæiske lande forbedres, og at der er mere klarhed om menneskerettighedernes rolle i udbudsproceduren (Når der tildeles store mesterskaber, red.).«

Belgieren håber at danne alliance med blandt andet Danmark og gå alternative veje for at få indflydelse.

»Vi vil påvirke FIFAs politik gennem UEFA Human Rights Working Group, som vi har tætte bånd til. Det er lande som Tyskland, England, Holland og de skandinaviske lande bekymrede over. FIFA har fortalt os, at de vil nedsætte et underudvalg om menneskerettigheder. Det vil vi gerne være med til.«

Torsdag begynder den egentlige FIFA-kongres.