Efter ophold i storklubber som Hamburger SV, Everton, Real Madrid og Celtic kom det som et chok, da den blot 32-årige Thomas Gravesen i 2009 skrottede støvlerne og forlod fodboldverdenen. Væk var den skaldede gavflab, der med brystet skudt frem jokede med verdensstjernerne David Beckham og Zinedine Zidane og sammen med vennen Stig Tøfting havde dannet en frygtindgydende duo på landsholdets centrale midtbane.

Måneder blev til år, uden at offentlighedens radar fangede Gravesen. Spørgsmålene om en af dansk fodbolds mest karismatiske personligheders nye liv flokkedes i en grad, der ville have retfærdiggjort en deltagelse i ’Forsvundne danskere’.

Fem år senere er de første brikker i Gravesen-puslespillet placeret. Som BT kunne fortælle i sommer, bor Thomas Gravesen i dag halvdelen af året i den amerikanske gamb-lerby Las Vegas sammen med sin tjekkiskfødte kæreste Kamila. Resten af tiden tilbringes i en enorm penthouselejlighed i det eksklusive højhus ’Den hvide facet’ i Vejle.

Nu kan BT lægge endnu en brik i et af de mest komplicerede puslespil om en dansk sportstjerne. Efter et halvt årti væk fra offentligheden nærmer ’Graver’ sig et opsigtsvækkende comeback. Fremtiden kan meget vel byde på en Thomas Gravesen som træner eller tv-ekspert.

Det bekræfter Gravesens ven og mangeårige rådgiver, John Sivebæk, over for BT.

- Han går med nogle overvejelser om, hvad fremtiden skal bringe. Det kunne være at lave tv eller prøve trænergerningen. Men hvad det skal være, overvejer han stadig, siger Sivebæk, der var agent for Thomas Gravesen, da denne var aktiv.

Allerede i juledagene kom de første indikationer på, at den nu 37-årige vejlenser er ved at tage turen tilbage til projektørlyset. Først gav han et par ord til Vejle Amts Folkeblad, siden blev han citeret af Hamburger Morgenpost, og kort før nytår gav han et interview til Hamburger SVs hjemmeside.

Især ordene til Hamburger Morgenpost efter et besøg til en HSV-kamp i Bundesligaen spredte sig hurtigt til de danske medier. Her udtrykte Gravesen, at ’det nogle gange bliver lidt kedeligt’, og at ’det kribler’ for at komme tilbage til fodboldverdenen.

Tilbud skorter det ikke på. BT erfarer, at flere tv-stationer allerede har smidt madding efter østjyden. Ifølge BTs oplysninger drejer det sig blandt andre om tv-kanalen 6’eren, der har været i dialog med Gravesen angående en rolle som gæsteekspert i Premier League. Thomas Gravesen tilbragte sine bedste fodboldår i Liverpool-klubben Everton under ledelse af den nuværende Manchester United-manager David Moyes, som har kaldt Gravesen sin bedste spiller nogensinde.

Endnu har der dog ikke været bid. Gravesen er endnu ikke helt klar til det endelige comeback.

- Han går og pønser på at lave noget, men ved bare ikke helt hvad. Jeg har talt med ham om det her, men det er nogle svære overvejelser, siger John Sivebæk.

Derfor kan der ’godt gå noget tid’, som det bliver udtrykt, før Gravesens fodboldmæssige pauseknap erstattes med et tryk på play.

Ender han med at gå trænervejen, kræver det da også først en gennemført træneruddannelse. Til gengæld fejler fodboldforståelsen intet. Både teknisk og taktisk har dansk fodbold ikke fostret mange spillere med Gravesens klasse. Læg dertil et omfattende netværk efter ophold i en bred vifte af europæiske storklubber samt skoling og inspiration fra trænerkapaciteter som David Moyes (Everton), Gordon Strachan (Celtic), Vanderlei Luxemburgo og Fabio Capello (Real Madrid) samt Vejle-legenden Ole Fritsen, der var Gravesens første senior-træner.

Hvor i verden, Gravesen i fremtiden skal arbejde, er som så meget andet omkring ’Graver’ usikkert.

Hamburger Morgenpost citerede i julen østjyden for gerne at ville arbejde i Europa igen, og ifølge BTs oplysninger kunne det sagtens blive i Danmark, selvom også tysk fodbold har en stor plads i Gravesens hjerte. Som han selv udtrykte det til HSVs hjemmeside:

- Det var stort at spille i de klubber, jeg gjorde, men min klub er og bliver HSV. Jeg bærer stadig klubben i mit hjerte.

En retur til Europa fra Las Vegas vil samtidig sende Gravesen og kæresten Kamila tættere på tjekkisk-amerikanerens 12-årige søn i Tjekkiet.

Hvad det ender med, kan der kun gisnes om. Sikkert er det derimod, at Thomas Gravesen for alvor nærmer sig et comeback til fodbolden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.