Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

EM-slutrunden til sommer i Danmark bliver med tilskuere på lægterne.

Det bekræfter kulturminister Joy Mogensen torsdag over for DR. Hun udstikker nu en garanti om, at sommerens europamesterskab, der blandt andet skal spilles i Parken i København, bliver med mindst 12.000 tilskuere på lægterne.

»Det, vi kommer til at melde ind nu, er mindst 12.000 tilskuere i Parken, medmindre ekspertgruppen kan komme med en anbefaling, der går højere op,« siger hun.

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet lyder garantien dog på, at der som minimum bliver lukket 11.000-12.000 tilskuere ind på Danmarks nationalstadion, og det er derfor lidt uklart, hvad det reelle tal er.

Garantien kommer præcis to uger før den deadline, som det europæiske fodboldforbund Uefa har fastsat.

Forbundet har krævet, at de 12 værtslande kommer med garantier for, at der som minimum kan være mindst 30 procent af den maksimale kapacitet på lægterne.

Uefa har også meddelt, at de forventer fans til samtlige EM-kampe til sommer, og hvis et eller flere lande ikke lever op til kravene, kan mesterskabet ende med at blive afholdt i færre lande.

Det danske fodboldforbund, DBU, har tidligere oplyst, at der mindst bør være plads til 50 procent af Parkens kapacitet, når flere af Europas store stjerner træder ind på det danske græstæppe, såfremt man tager vaccinepasset i brug. Den samlede kapacitet i Parken er på 38.065 tilskuere.

DR skriver, at man fra regeringens side lægger op til, at EM-slutrunden på dansk jord bliver afholdt med krav om afstand mellem publikum, medmindre man kommer sammen med en gruppe, man bor sammen med i forvejen.

Det bliver også et krav, at der laves sektioner på stadion, som det kendes fra afviklingen af Superliga-kampene i sommer.

Men selvom der nu er blevet udstukket en garanti for, hvor mange tilskuere der kommer ind og ser EM-fodbold i Parken, så er der fortsat et forbehold:

»Vi har også meddelt DBU og Uefa, at det kan blive nødvendigt at lukke for tilskuere, hvis der sker smittespredning, så det vil være sundhedsmæssigt uforsvarligt at tillade tilskuere til kampene,« siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

I øjeblikket foregår de danske kampe i Superligaen uden publikum på tribunerne. Her skal en 'hurtigt arbejdende ekspertgruppe' medio april komme med forslag til, hvordan tilskuere kan vende tilbage.

Parken lægger græs til Danmarks tre gruppekampe samt en enkelt ottendedelsfinale. Kampene spilles henholdsvis 12., 17., 21. og 28. juni.

Andre læser også