Helt officielt ser de danske fodboldspillere på kontrakt i Rusland lige nu ind i en snarlig fodboldfremtid i det krigsførende land.

Men på vandrørene, der leder ud af FIFA, det internationale fodboldforbund, er det efterhånden en offentlig hemmelighed, at de udenlandske spillere på kontrakt i Rusland igen får mulighed for at suspendere deres kontrakter og på den måde skifte klub midlertidigt.

Denne gang i hele den kommende sæson, der løber til sommeren 2023. Det fortæller flere kilder til B.T., ligesom den danske spillerforening bekræfter, at det netop er den løsning, man forventer, at FIFA melder ud i løbet af de kommende dage.

Og for en af den netop overståede Superliga-sæsons bedste spillere venter der store beslutninger, hvis – eller når – FIFA endegyldigt træffer den beslutning.

Anders Dreyer, der valgte at få suspenderet sin kontrakt og komme tilbage til FC Midtjylland efter Ruslands invasion af Ukraine, har tidligere fortalt, at han har store ambitioner om at tage flere karriereskridt i udlandet.

Det kan der meget vel blive mulighed for i den kommende sæson.

Ifølge B.T.s oplysninger sværmer en Bundesliga-klub og tre tyrkiske topklubber nemlig lige nu omkring den brandvarme 24-årige offensivspiller, der med syv kasser og tre oplæg imponerede, da han i foråret var på kort visit tilbage i Superligaen.

De klubber kan altså – hvis FIFA vedtager den forventede løsning – hente Anders Dreyer på en etårig aftale uden betaling til Rubin Kazan, eller også kan klubberne købe danskeren for en transfersum – men ifølge B.T.s oplysninger er det dog heller ikke her helt afklaret, hvordan transfersummer til russiske klubber skal overføres.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Vis mere

Ikke desto mindre er det helt sikkert, at klubber vil give langt mindre for Anders Dreyer, end den transfersum på godt 55 millioner kroner som Rubin Kazan indgik aftale om at betale FCM for blot et års tid siden.

Klubben er nemlig rykket ud af den bedste russiske liga, og den ustabile situation med Rusland som krigsførende nation sænker helt naturligt prisen på Dreyer.

Det er dog ikke kun i udlandet, at Dreyer har muligheder for at fortsætte karrieren.

I FC Midtjylland har de ikke lagt skjul på, at man håber at kunne tilknytte Anders Dreyers offensive x-faktor til den kommende sæson, og det kan blive noget af en studehandel, der sender Dreyer tilbage til FCM, hvis hovedpersonen ellers selv ønsker at spille endnu en sæson i dansk fodbold.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Over for B.T. fortalte Claus Steinlein i slutningen af den forgangne sæson, at FCM ikke nødvendigvis skal sende penge til Rusland for at hente Dreyer permanent.

»Rubin Kazan skylder os en del penge på grund af betalingsbetingelserne i salget, hvor de skal betale noget til os i efteråret. Så der er mange måder at lave den handel på. Men først og fremmest skal russerne, UEFA, FIFA og Dreyer finde ud af, hvad de vil,« sagde Steinlein.

Ifølge B.T.s oplysninger venter FC Midtjylland fortsat på mellem 30 og 35 millioner kroner fra aftalen, og de millioner kan altså blive sat i spil, hvis Anders Dreyer skal retur til FC Midtjylland.

B.T. fangede onsdag Dreyer på sidste feriedag, inden han torsdag trækker i FCM-trøjen og møder ind til første træningsdag i opstarten – han har nemlig kontrakt med FCM frem til 1. juli.

»Det er jo en træls situation, fordi jeg gerne vil have noget afklaring og noget på plads snart. Jeg går og tripper lidt, så man kan tage en beslutning, men det er svært, når det er FIFA, der sidder med det,« siger Dreyer, der fortæller, at han er meget åben for en eventuel aftale i udlandet.

I FCM har man ellers lokket med at kunne give Anders Dreyer billetten til Hjulmands VM-trup.

»VM fylder da selvfølgelig i overvejelserne, men min klubsituation fylder mere. Jeg skal have noget på plads, som er det rigtige for mig. Det er førsteprioriteten, og så må vi se til november,« siger Dreyer, der har svært ved at forestille sig, at han tørner ud i russisk fodbold efter 1. juli.

To andre danskere er også umiddelbart på kontrakt i Rusland fra 1. juli.

Det drejer sig om Rubin Kazans Oliver Abildgaard, der i foråret valgte at blive i Rusland og spille fodbold, mens Younes Namli vender tilbage til Krasnodar efter et lejeophold hos hollandske Sparta Rotterdam.

B.T. har forsøgt at komme i kontakt med Oliver Abildgaards lejr uden held, mens Younes Namli og hans lejr ikke ønsker at kommentere hans fremtid.