Efter AGFs sensationelle nedrykning i år har sporten.dk taget et kig på de mest overraskende og/eller sindssyge nedrykninger i Europa de seneste par årtier. Mange store spillere har måttet lide den tort at rykke ned, og der er såmænd også et dansk hold på listen

Efter AGFs sensationelle nedrykning i år har sporten.dk taget et kig på de mest overraskende og/eller sindssyge nedrykninger i Europa de seneste par årtier. Mange store spillere har måttet lide den tort at rykke ned, og der er såmænd også et dansk hold på listen

Top 10: De vildeste nedrykninger

10. Atletico Madrid 1999/2000

Der er aldrig ro eller kontinuitet i Madrids næststørste klub. Holdet vandt overraskende ’The Double’ i 1995/1996, men siden da har holdet skiftevis ligget henholdsvis toppen og bunden af La Liga. Og i 1999/2000 røg holdet så HELT ned i bunden og rykkede ud af La Liga trods 24 scoringer fra den hollandske angriber Jimmy Floyd Hasselbaink.

Sæsonen huskes som en af de mest overraskende i spansk fodbold. Atletico Madrid rykkede nemlig ud sammen med storsatsende Real Betis, mens Deportivo La Coruña vandt deres første mesterskab nogensinde.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

9. Hertha Berlin 2009/2010

Den mest aktuelle nedrykning på listen. Med en 4. plads i 2008/2009 skulle holdet fra hovedstaden spille Europa League, hvor de blandt andet ekspederede Brøndby ud. Selv kom holdet videre fra gruppespillet, hvorefter Benfica satte en stopper for tyskerne.

Dermed kunne Hertha Berlin koncentrere sig om bundkampen i Bundesligaen, men den dårlige start på sæsonen umuliggjorde et comeback. Allerede inden sidste runde var Hertha rykket ned, og dermed må hovedstadens stolthed belave sig på 2. Bundesliga i den kommende sæson.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

8. Zaragoza 2007/2008

I det nordøstlige Spanien havde man efterhånden banket et slagkraftigt mandskab sammen, hvilket førte til en 6. plads i La Liga i 2006/2007 og efterfølgende europæisk deltagelse. Holdet havde stjerner som Diego Milito, Pablo Aimar, Andres D’Alessandro, Ewerthon og Carlos Diogo, men de kunne ikke levere varen i både Europa og nationalt.

Det stærkt besatte mandskab raslede nedad i tabellen, og da man på sidste spilledag rejste fra Mallorca med et nederlag på 3-2, var skæbnen beseglet. En af de mest overraskende nedrykninger i spansk fodbold i nyere tid var en realitet, men holdet skulle kun bruge en enkelt sæson i Segunda Division på at sikre sig oprykning.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

7. Newcastle 2008/2009

De har i mange år været kendt for at være holdet med store stjerner, der aldrig når sit potentiale. Og i 2008/2009 gik det så helt galt for de sort-hvide. Trods en rædselsfuld sæson fik holdet på sidste spilledag en hjælpende hånd, da Hull tabte. Dermed kunne Newcastle nøjes med uafgjort mod Aston Villa, som havde sikret sig europæisk deltagelse.

Men Aston Villa vandt kampen 1-0, og Newcastle med store spillere som Michael Owen, Damien Duff og Shay Given rykkede ud af Premier League. Alle tre spillere forduftede til andre klubber, men det er alligevel lykkedes klubben med danske Peter Løvenkrands at sikre sig oprykning.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

6. Betis 1999/2000

Da Real Betis i 1998 gjorde det brasilianske talent Denilson til verdens dyreste fodboldspiller, skulle det være begyndelsen til noget stort. Klubben fra Sevilla skulle ikke bare være den største i byen. Nu skulle man begynde at bide skeer med de tunge drenge i toppen af spansk fodbold, og i offensiven skulle Denilson sammen med den spanske landsholdsspiller Alfonso jage en skræk i livet på modstanderne.

Men Denilson blev et historisk flop, og det samme kan man sige om Betis. I 1999/2000 rykkede holdet ud af den bedste række, og der er i dag ingen tvivl om, hvilket hold der er størst i Sevilla. Betis har siden været nede i Segunda Division en enkelt gang mere, men er i dag tilbage i landets bedste række.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

5. Herfølge 2000/2001

Direkte fra DM-titel til nedrykning. Fodbolddanmark var i chok, da landsbyklubben Herfølge med John Faxei trænersædet snuppede det danske mesterskab for snuden af Brøndby i sæsonen 1999/2000. Filmmogulen og Herfølge-fan Peter Aalbæk blev set alle steder med sin cigar i munden, og Sydsjælland var på den anden ende.

Men det blev en kort fest. Sæsonen efter kæmpede Faxes tropper i den anden ende af tabellen, og den kamp blev tabt. Sammen med Haderslev, der kun vandt en enkelt kamp i hele sæsonen, måtte Herfølge ned i 1. division blot 12 måneder efter champagnesprøjt og høj cigarføring.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

4. Juventus 2005/2006

’Den Gamle Dame’ var hovedaktøren i Serie A’s største skandale i nyere tid – måske nogensinde – da Calciopoli-skandalen rullede. Juventus fejrede sit andet mesterskab på stribe, da telefonaflytninger pludselig afslørede, at den nu forhenværende direktør Luciano Moggi samt andre i toppen af klubben gennem længere tid havde ydet indflydelse på, hvilke dommere der skulle dømme de forskelllige kampe i Serie A.

Den stolte Torino-klub blev frataget mesterskabet og tvangsnedrykket til Serie B, hvor de skulle starte sæsonen med minus ni point, og stjernespillere som Zlatan Ibrahimovic, Fabio Cannavaro og Gianluca Zambrotta samt flere andre forlod klubben. Bemærkelsesværdigt var det, at aflytningerne var blevet foretaget af firmaet Telecom Italia, som er sponsor for Inter, der i stedet fik mesterskabet.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

3. Kaiserslautern 1995/1996

Michael Schönbergs tidligere klub var en af de store klubber i Tyskland op gennem 90’erne. Holdet blev mester i 1990/1991 og var de følgende år en fast bestanddel af Bundesliga-toppen. Men efter en 4. plads i 1994/1995 gik det helt galt i den følgende sæson.

Holdet spillede nok en gang med i europæisk fodbold, men i Bundesligaen fejlede holdet fuldstændig. Det blev kun til seks sejre i 34 kampe, og så måtte holdet en tur ned i 2. Bundesliga. Det vanvittige i nedrykningen bliver kræftet af, at holdet med det samme rykkede op igen og i sæsonen 1997/1998 med Schönberg på holdet snuppede mesterskabet for næsen af mægtige Bayern München.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

2. Fiorentina 1992/1993

I Firenze var de helt oppe at ringe forud for sæsonen 1992/1993. Med målmaskinen Gabriel Batistuta i front sammen med nyindkøbte Brian Laudrup, der havde brilleret ved EM i 1992, og den tyske stjerne Stefan Effenberg som offensiv midtbane var alle sejl sat til en fantastisk sæson. Trioen blev regnet som en af Serie A’s absolut stærkeste offensiver.

Mindre end et år senere var stemningen en helt anden blandt de lilla-blusede fans. Holdet leverede en miserabel sæson, og efter sidste spillerunde stod det klart, at Fiorentina sæsonen efter skulle spille i Serie B. Fansene havde svært ved at skjule skuffelsen, og Brian Laudrup måtte gemme sig i bagagerummet på sin fars bil for at undgå vreden fra fansene, da han forlod stadion efter den sidste kamp. Danskeren skiftede i øvrigt til Milan kort efter.
 

Top 10: De vildeste nedrykninger

1. West Ham vs. Sheffield United 2006/2007

Sjældent har en nedrykning fået så langt et efterspil. West Ham var i ekstase, efter at et Carlos Tevez-mål havde sænket Manchester United i sidste spillerunde og dermed sikret klubben overlevelse i Premier League på bekostning af Sheffield United.

Men der var ugler i mosen. Carlos Tevez var hentet til London-klubben på en aftale, der stred imod FA’s regler om tredjeparts involvering, og det fik Sheffield United til at lægge sag an for at få pladsen i Premier League og sende West Ham ned i The Championship. West Ham fik en bøde på omkring 50 millioner kroner, men blev ikke frataget point, og dermed kunne holdet fra London – i øvrigt uden Tevez, der skiftede til Mancheter United – fortsætte i det fine selskab.