Efter at have været uden trænerjob i knap et år, blev Jonas Dal tirsdag præsenteret i Kjellerup IF. Og den 40-årige træner har ikke villet lade sig påvirke af fyringen i Esbjerg, som han kun nåede at stå i spidsen for et halvt år.

Tre grunde. Det er, hvad Jonas Dal giver til, at valget faldt på den midtjyske klub, der til dagligt begår sig i 2. division. Den vigtigste 'grund' er spillernes vilje, og at det er et hold i udvikling. Derudover ligger klubben tæt på hans bopæl, blot 25 minutter væk i bil. Og sidste årsag er, at det er begrænset, hvilke hold han må træne efter fyringen i Esbjerg sidste år.

Han er stadig på kontrakt med og får løn af Superligaklubben, da parterne endnu ikke er blevet enige og fortsat ligger i forhandlinger om, hvornår Jonas Dal er fri af den kontrakt, der blev lavet som uopsigelig indtil udgangen af 2017. Derfor er han stadig på lønningslisten i Esbjerg, så Superligaen og 1. division er indtil videre lukket land, mens 2. division er i orden.

»Kjellerup er et hold, der strutter af lyst til at spille fodbold og til at indgå i noget, der er større end dem selv i en holdmæssig forstand. Jeg plejer at kalde det ’det forpligtende fællesskab’ – når man møder ind til træning, forpligter man sig til fællesskabet ved at give den fuld gas og komme med det, man står for. Man kan mærke, at det er et hold på vej i den rigtige retning. De er i udvikling, og det er nok det vigtigste. Det tænder mig, at det er sådan en spillertrup, man får at arbejde med,« siger en glad Jonas Dal til BT.Han har glædet sig til at komme i gang igen, lige siden dagen efter han trådte ud af døren i Esbjerg. Han ser frem til at komme tilbage på træningsbanen, have fodboldfaglige diskussioner og indgå i alle de interaktioner der er mellem mennesker i et sådant fællesskab.

Netop fællesskab er en vigtig faktor i hans trænerstil, og det lægger han heller ikke skjul på. Han går meget op i teambuilding og gruppedynamik, fordi han mener, det har rigtig stor betydning for, hvordan et hold fungerer.

»Det med, at jeg har fået det prædikat af at være en rundkredspædagog. Det er fint nok, der sidder folk på de sociale medier og skriver sådan nogle ting, men jeg tror, det er fordi, de ikke har særlig meget forstand på, hvor meget det egentlig betyder. Det betyder simpelthen bare meget mere, end man regner med og er hamrende vigtigt. Uanset hvilken klub, jeg vil komme til, vil jeg medbringe nogle af de ting, jeg er stærk i og skarp på, og det er jeg på gruppedynamik og samarbejde,« forklarer Kjellerup-træneren, der fik sit store trænergennembrud, da han førte Hobro i Superligaen for tre år siden.Netop Jonas Dals ledelsesstil og det store fokus på dynamikken i truppen var noget af det, der skulle have kostet ham jobbet i Esbjerg efter blot at have stået i spidsen for holdet et halvt år. Spillerne opbyggede igennem en lang periode en utilfredshed med den daglige træning, og det der af nogle overfor BT blev beskrevet som ’rundkredspædagogikken’. For det stod hurtigt klart, at han havde en helt anden stil, end mange andre trænere.

Ifølge BTs oplysninger faldt den sidste dråbe på en overlevelsestur, som klubben var på i foråret 2016. Jonas Dals metoder fra Hobro om at udvikle sammenhold og teamspirit, var ikke, hvad Esbjerg-spillerne følte, de havde brug for.

De regnede med at skulle træne løbemønstre og angrebssystemer og ikke rystes sammen ved at sove i telt, lød det til BT, og spillerne endte angiveligt med at gå til bestyrelsen, der fyrede Jonas Dal. Klubben og træneren har efterfølgende indgået en aftale om, at de ikke udtaler sig om sagen.

Der gik nogle historier fra dengang du blev fyret i Esbjerg om, at spillerne var utilfredse med, at der var for meget gruppedynamik. Hvordan har tiden efterfølgende været for dig, når det blandt andet var det, de var utilfredse med, nu du kalder det din styrke?

»Uanset hvad, har jeg hele tiden haft mig selv med i det, der skete og har ikke på noget tidspunkt fortrudt min tilgang. Jeg er stensikker på, det er en måde, hvorpå man kan skabe større resultater. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det jeg gjorde, kunne have virket i Esbjerg. Nu fik jeg desværre ikke tiden til det, for det er ikke noget, man bare ændrer med et trylleslag. Men jeg er ret fortrøstningsfuld omkring min tilgang til, hvordan sådan et team skal styres, og hvordan jeg skal være chef og leder for det,« siger Jonas Dal.Det betyder dog ikke, at han ikke har lært noget af at være i Esbjerg. Tværtimod.

»Jeg har selvfølgelig fået nogle aha-oplevelser og indtryk af, hvordan nogle spillere tager imod min måde at tænke på. Det evaluerer jeg på og er også ydmyg overfor, at det ikke er alle, der tager imod mine idéer på samme måde. Og kommer der en spiller eller en træner og byder ind, lytter jeg gerne,« siger Jonas Dal.

Han vil dog ikke stoppe med den stil, han er kendt for at praktisere. Men han er åben for dialog, som for ham altid er vejen frem. Og han er også åben for ændringer, hvis der er gode argumenter for det.

»Det kunne jo også være, der var nogle andre ting i Esbjerg, end at min ledelsesstil ikke fungerede. Men hvis man som træner ikke stoler på sig selv og er tryg i det, man selv står for, og hvis jeg gør op med måden, jeg gør tingene på og begynder på noget helt nyt og andet, fordi jeg blev fyret, så har jeg først givet fortabt,« siger den 40-årige træner.Efter sommerpausen gælder det 2.division. Jonas Dal har tegnet en kontrakt på et år med Kjellerup, som sluttede på tredjepladsen i den netop overståede sæson. Og ligesom at klubben har en aftale med spillerne om at tale om det, hvis der kommer et bud fra større klubber, gælder det samme for Jonas Dal, forklarer han.

Kunne det tænkes, vi ser dig i Superligaen igen en dag – og vil du overhovedet træne der?

»Ja, for pokker. Jeg er fodboldtræner. Jeg glæder mig helt vildt til at prøve 2. division, men jeg har da også ambitioner om at være på højeste række. Jeg har været der, og jeg synes, det var fedt. Og langt størstedelen af tiden gik det godt. Jeg synes, jeg har bevist, jeg kan begå mig på de skrå brædder, om man så må sige. Det kribler selvfølgelig også i mig at få lov til at vise det, jeg går og arbejder med i løbet af ugen foran en masse mennesker hver weekend. Det bliver lidt anderledes i Kjellerup, men det bliver rigtig godt. Det er også et skridt på vejen for mig for at holde mig skarp,« slutter Jonas Dal.