Fra fodboldstjerne i Premier League til mega-succesfuld stifter af et milliardfirma, som er sat i verden med et ædelt formål.

Franske Mathieu Flamini var som fodboldspiller kendt som en hårdtarbejdende, sympatisk og pålidelig slider for storklubber som Arsenal og AC Milan.

I dag, fire år efter at han stoppede sin aktive karriere, har 39-årige Flamini taget de dyder med i sit virke som medejer, medstifter og direktør for kemikalievirksomheden GFBiochemicals, som ifølge Forbes er svimlende 100 milliarder kroner værd.

Milliardsuccesen, som han i mange år holdt hemmelig for selv sin nærmeste, er resultatet af den tidligere Premier League-stjernes passion for miljøet.

Foto: LEON NEAL
Vis mere

»Som barn havde jeg to passioner: fodbold og bæredygtighed. Jeg voksede op i Marseille nær havet og blev i en tidlig alder bevidst om plastikskrald og kemisk forurening i vandet,« siger Flamini i et interview med Sifted.

GFBiochemicals fremstiller levulinsyre, der blandt andet laves af savsmuld og bruges som miljøvenlig erstatning for oliebaserede kemikalier i alt fra plastik over rengøringsmidler og sæbe til biobrændsel.

Ideen kom tilbage i 2008, hvor Mathieu Flamini var skiftet til italienske AC Milan og mødte den økonomiuddannede Pasquale Granata, der ligesom han var optaget af miljøspørgsmål.

De to blev venner og allierede sig med forskere i levulinsyre, som er et bæredygtigt alternativ til olie. GF står for 'Granata' og 'Flamini'.

15 år senere er virksomheden en gigantisk milliardsucces, som Flamini, mens fodboldkarrieren stadig var i sving, holdt hemmelig for sine omgivelser – også sin familie.

»Jeg ville ikke sige noget, før jeg var 100 procent sikker på succes,« sagde han til Financial Times i 2016.