Lyt til artiklen

Pierre-Emile Højbjergs forestående skifte fra Southampton til Tottenham sender penge til Brøndby, FC København og Skjold. Men ikke helt så meget som først antaget.

For ifølge veletablerede engelske medier har Tottenhams bestyrelsesformand, Daniel Levy, formået at få forhandlet prisen væsentligt ned på danskeren.

Tidligere er en pris på 200 millioner danske kroner blevet nævnt, men i skrivende stund er meldingen, at prisen ender på 15 millioner pund (cirka 123 millioner kroner, red.).

Det skyldes blandt andet, at Tottenham sender backen Kyle Walker-Peters den anden vej som led i handlen.

Ikke desto mindre står Højbjergs tre barndomsklubber Skjold, FC København og Brøndby til at score en sum på skiftet som led i de såkaldte solidaritetspenge.

Fem procent af den samlede transfersum fordeles ud fra en nøgle fastlagt af det internationale fodboldforbund Fifa.

Og med den nuværende pris på Højbjerg in mente vil det betyde, at der er 6.150.000 millioner kroner til deling.

Brøndby står til at få 25 procent af den sum, da Højbjerg var i klubben i tre år, og de kan dermed se frem til 1.537.500 millioner kroner.

Alt imens spillede Højbjerg to sæsoner i FC København, hvilket giver krav på 10 procent af summen, og det kaster 615.000 kroner af sig.

Også barndomsklubben Skjold står til at score omkring 307.500 kroner på Højbergs skifte, da han nåede at få en enkelt sæson a 5 procent hos dem.

Havde handlen sket før 1. juli, havde ingen af de danske klubber fået en krone. For reglerne er blevet opdateret, så det også gælder handler mellem klubber i samme land. Eksempelvis missede både Esbjerg og FC Midjylland penge, da Martin Brathwaite skiftede mellem de to spanske klubber Leganes og Barcelona tidligere på året.

Det bekræfter Fifa i en mail til B.T.

»Det er korrekt, at der er trådt nye regler i kraft pr. 1. juli. Kun fra denne dato vil handler internt i lande være underlagt solidaritetsmekanismen,« lyder det.

De resterende 60 procent skulle i princippet fordeles mellem Southampton og Bayern München, men tager man et kig på reglerne, lader det til, det kun er tyskerne, der kan se frem til kompensation for Højbjergs tid i klubben. Southampton kan som engelsk klub ikke modtage solidaritetspenge for et skifte mellem to klubber i det samme forbund.

Flere medier – heriblandt The Athletic – har beskrevet, at Højbjerg skal til lægetjek allerede mandag og herefter vil underskrive en femårig aftale med Tottenham.

Højbjerg skiftede i 2016 til Southampton fra Bayern München. Herfra kom han til fra Brøndby på en fri transfer.