I øjeblikket er alle øjne rettet mod Frankrig og den kommende EM-slutrunde, men lige om lidt løber endnu større stjerner på banen til en historisk stor Copa América.

Nogle af verdens største fodboldspillere skal i den kommende tid kæmpe om titlen som Sydamerikas bedste landshold. Ja, det er på alle måder en stor begivenhed, der udfolder sig, når USA sparker Copa América i gang mod Colombia natten til lørdag.

For præcis hundrede år siden vandt Uruguay den første udgave af turneringen i 1916. Dengang var der kun fire deltagerlande, mens den kommende jubilæumsturnering består af 10 sydamerikanske lande og seks gæstende landshold fra Nordamerika, Centralamerika og Caribien.

Den helt specielle 100 års udgave, Copa América Centenario, blev planlagt tilbage i 2012 som et storstillet prestige-projekt, der skulle fejre sydamerikansk fodbold. Men undervejs har der været massiv tvivl om, hvorvidt turneringen overhovedet ville blive spillet som planlagt grundet en kæmpe korruptionsskandale. Alligevel er det lykkedes at stable begivenheden på benene.

Derfor venter tre ugers fodboldfest i USA, som huser turneringen frem til d. 26.  juni. Det er første gang nogensinde, at den spilles uden for et sydamerikansk land.

Men hvem er med? Hvem vinder? Og hvem skal man holde øje med som de næste store stjerneskud på den lysende sydamerikanske fodboldhimmel?

BT giver dig med hjælp fra ekspert i sydamerikansk fodbold, Peter Arnholdt, svarene på det hele.

Her er Copa Américas største stjerner

Foto: PEDRO UGARTE
Vis mere

Lionel Messi, Argentina
Ja, hvad skal man efterhånden sige om Messi? Han har vundet alt, hvad der kan vindes med Barcelona. Men når det kommer til det argentinske landshold, er snakken en helt anden. To gange har han tabt en Copa America-finale senest i 2015, hvor Chile tog sejren. Nu skal det være for Messi og Argentina. Og mon ikke Messi stjæler rampelyset på godt og ondt?

Foto: CHRISTOPHE SIMON
Vis mere

Luis Suárez, Uruguay
Efter en 16 års tørke var Suarez med sit ene mål i 3-0-sejren over Paraguay tilbage i 2011 med til at sikre endnu et Copa America-trofæ til Uruguay. De dobbelte verdensmestre kommer til turneringen med sine største stjerner som Edinson Cavani, Diego Godín og ikke mindst Luis Suárez. Barcelona-spilleren har været fremragende i selskab med Messi og Neymar i Barcelona. Nu skal han levere for Uruguay.

Foto: Miguel Schincariol
Vis mere

Willian, Brasilien
Brasilien er uden af nogen af holdets største stjerner. Rutinerede Kaká har netop meldt fra grunden en skade, men det er mest Neymar, der glimrer med sit fravær, da han i stedet stiller op for Brasilien ved OL på hjemmebane. Derfor er det andre navne, der må træde i karakter. Heriblandt ventes Chelsea-spilleren Willian at spille en hovedrolle i offensiven, hvor Liverpools Philippe Coutinho og Hulk fra russiske Zenit også kan nævnes. Brasilien vandt senest Copa America i 2007.

Foto: Nick Didlick
Vis mere

Javier Hernandez, Mexico
Den tidligere Real Madrid- og Manchester United-angriber har igen fundet målformen, efter han skiftede til Bundesligaen og Bayer Leverkusen. På Mexicos mandskab er ’Chicharito’ blandt de allerstørste profiler og skal levere varen, hvis landet skal have nogen som helst chance for at vinde. Copa America har for hver udgave et antal gæstehold med, og på den baggrund har Mexico deltaget i alle turneringer siden 1993. Det er blevet til to finalepladser uden sejr.

Foto: CHRISTOPHE SIMON
Vis mere

Alexis Sánchez, Chile
Sánchez har haft en fremragende sæson for Arsenal og kommer til turneringen som forsvarende mester med Chile, der i lang tid har været et landshold, som alle fodboldhipstere har elsket. Sejren sidste år var Chiles allerførste triumf i Copa America-sammenhæng, og den har gjort det fodboldtossede land endnu mere forventningsfulde. Presset hviler især på Sánchez’ skuldre.

Foto: LUIS ACOSTA
Vis mere

James Rodríguez, Colombia
James slog for alvor igennem på den international fodboldscene under VM i 2014 i Brasilien, hvor han især huskes for at score turneringens bedste mål mod Uruguay. (Tjek det lige igen på Youtube, det er et fremragende mål, red.) Colombia har kun vundet Copa America én enkelt gang tilbage I 2001. Måske giver 100 års-udgaven plads til endnu en triumf med James i spidsen som offensivt våben.

..og her er 'boblerne'

Foto: BOB PEARSON
Vis mere

Gabriel ’Gabigol’ Barbosa, Brasilien
Den 19-årige Santos-angriber scorede i sin debutkamp for Brasilien i søndagens testkamp mod Panama. Mange eksperter siger, at ’Gabigol’ bliver Brasiliens nye 9’er, selvom han spiller en anden position på klubholdet. Fin hurtighed, et giftigt venstreben og så har han fået lagt en god fysik på i løbet af det seneste år. Han har bare altid lavet mange mål.

Foto: RAUL ARBOLEDA
Vis mere

Marlos Moreno, Colombia
Han er en 20-årig angriber, som spiller hjemme for Atlético Nacional, der nåede frem til semifinalen i Copa Libertadores. Netop her spillede Marlos Moreno en absolut nøglerolle. I alt tre scoringer i Sydamerikas fornemste klubturnering i år. Han er en hurtig og dygtig afslutter. Og så er han på blokken i flere europæiske topklubber heriblandt Liverpool, der jagter ham i dette transfervindue.

Her er favoritterne

Vurderet af Peter Arnholdt, bosiddende i Brasilien, ekspert i sydamerikansk fodbold, som han skriver om. Han er desuden talentspejder på freelancebasis.

ARGENTINA
»Viceverdensmestrene fra 2014 er storfavoritter til at vinde turneringen. De var i Copa América-finalen i 2015, hvor det blev til et knebent nederlag til værterne fra Chile. De stiller med alle esserne, hvor Lionel Messi selvfølgelig er hovedattraktionen. De har en masse offensivt at byde ind med.«

BRASILIEN
»Det bliver et Brasilien uden Neymar, og dermed bliver de kanariegule det eneste hold, som stiller uden sit absolutte topnavn. Som den gamle VM-bomber Ronaldo sagde for nyligt:  ’Brasilien med Neymar har haft det svært i de seneste par år. Uden ham bliver det endnu sværere’.«

CHILE
»La Roja stiller med så godt som samme hold, som vandt turneringen for første gang sidste år. De har en masse stjerner med Alexis Sánchez og Arturo Vidal i spidsen. De har ikke hjemmebane denne gang, og der er også ny træner ved roret. Det trækker ned.«

COLOMBIA
»Colombia stiller med et lidt eksperimenterende landshold, men James Rodríguez og Juan Cuadrado er begge med, og så er der en ’coming man’ i angriberen Marlos Moreno.«

URUGUAY
»Uruguay stiller med stærkeste hold, og Luis Suárez skulle være med fra sidste gruppekamp. I begyndelsen kommer meget til at hænge på Edinson Cavani«