Ufin. Gift. Kujon. Magtsyg. Bondefanger. Usympatisk. Ubehagelig og uvidende.

Det er nogle af de ord, nuværende og tidligere medlemmer af Danske Elitesportsudøveres Forening, DEF-sport, de professionelle ishockeyspillere Nikolaj Rosenthal og Anders Overmark, bruger om foreningens direktør, Mads Øland, der også er direktør for fodboldspillernes spillerforening og i disse dage forhandler om en ny aftale for kvindelandsholdet i fodbold.

Den langstrakte konflikt mellem Spillerforeningen og DBU, som ligger så langt fra hinanden, at VM-kvalifikationskampen mod Sverige i sidste uge blev aflyst, minder om den, ishockeyspillerne var igennem for knap to år siden, da DEF-sport med Mads Øland i spidsen skulle forhandle ny overenskomst med Ligaforeningen og Danmarks Ishockey Union (DIU).

Dengang faldt det hele først på plads, da Mads Øland trak sig som forhandler. Det samme skete også i 2014, da Spillerforeningen og Divisionsforeningen skulle forhandle ny overenskomst for de professionelle fodboldspillere. Her var det også først, da formand Jeppe Curth i 11. time afløste Øland i forhandlingerne, at en aftale kom i hus.

Derfor advarer de to ishockeyspillere nu det kvindelige fodboldlandshold mod Spillerforeningens direktør, som ifølge dem har sin egen dagsorden og derfor ikke er nået meget længere end en delaftale med DBU.

»Ishockeysporten er ligesom kvindefodbold ikke noget, der genererer penge som herrelandsholdet. Kvinderne er lige nu styret af en magtsyg mand, og de bliver kørt rundt i manegen. Mads Øland gør kun det her, fordi han har en skjult dagsorden, så han næste år står stærkere, når han skal forhandle en ny aftale til herrelandsholdet,« siger Nikolaj Rosenthal fra Rungsted Seier Capital, hvor hans far, Finn M. Rosenthal, sidder i bestyrelsen.

»Det var fuldstændig det samme, han gjorde med ishockey. Hvis han kunne få os med på fagforeningens dagsorden, ville han stå stærkere over for andre sportsgrene. Jo flere medlemmer, han har med i sin forening, jo stærkere står han. Han var i princippet fuldstændig ligeglad med os som ishockeyspillere, han skulle bare have noget magt, og så skulle han sørge for, som han sagde, at hans medlemmer kunne få nogle ordentlige forhold. Det var bare ikke sådan, det var, for han havde nogle fuldstændig urimelige krav. Jeg synes egentlig, at de ting, Spillerforeningen gør bagvedliggende, er ret fornuftige. Det er kun Mads Øland, som er gift,« uddyber Nikolaj Rosenthal,.

Rungsted-spilleren bakkes op af Anders Overmark fra Aalborg Pirates, der tilføjer:

»Jeg er 100 procent enig med Nikolaj i, at Mads Øland er en giftig herre. Vi følte i vores tilfælde, at Øland sendte sine fodsoldater ud for at gøre det hårde arbejde og gjorde det klart, at de kun ville os det bedste ved at få nogle ting ændret i vores standardkontrakter, men alle dem, jeg har snakket med, og jeg tror, at det er gældende for 90 procent af spillerne, ville egentlig bare gerne have, at vi blev forsikret langt bedre,« siger han og uddyber:

»Mads Ølands krav om pensionsordninger kunne simpelthen ikke lade sig gøre for os på grund af den lille økonomi i sporten i Danmark, så på den måde minder kvindernes konflikt om vores. Men han havde en anden mening. Det endte heldigvis med, at Mads Øland efter stort pres fra os spillere trak sig fra forhandlingerne, og vi lavede et spillerudvalg, som forhandlede de vilkår, som også er der nu. Det var dem, vi egentlig ville have,« siger Anders Overmark om Mads Øland, der har været fåmælt i den verserende konflikt med DBU og ikke har givet noget større interview omkring hans synspunkt i sagen.

Det gjorde han heller ikke dengang, han lå i konflikt med DIU, husker Anders Overmark.

»Jeg var en af de første, som fortalte, at jeg var uenig med Mads Øland, og dagen efter kom stort set alle klubberne med en pressemeddelelse, hvor de sagde, at de ikke bakkede Øland op længere. Og Øland, som den kujon han er i min verden, kravlede tilbage i sit hul og lod Mark O. Madsen (bryder og frivillig formand for DEF-sport, red.) udtale sig på vegne af spillerne i stedet for at erkende sit nederlag. Der er ingen tvivl om, at han havde været i nyhederne og fortalt, hvor dygtig han var, hvis han havde fået trumfet sine ting igennem. Det har man før set med herrespillerne (i fodbold, red.). Det var meget mærkeligt, at det var Mark O. Madsen, som udtalte sig. Han havde intet med situationen at gøre,« siger Anders Overmark.



Også Nikolaj Rosenthal har tidligere ytret sin mistillid til Mads

»Da det hele spidsede godt til, var vi til et møde på Scandic i Hvidovre, fordi forhandlingerne var brudt sammen, og DIU ikke ville have noget med ham at gøre. Vi var nogle spillere, jeg selv inklusive, som satte spørgsmålstegn ved, hvorfor vi blev ved med at stille de her urimelige krav,« forklarer Nikolaj Rosenthal, som følte sig offer for noget nær bondefangeri:

»Mads Øland og Spillerforeningen bad os dengang gennem vores kaptajner om at skrive under på et stykke papir i de respektive klubber. Vi havde ikke fået noget at vide om, at de så ville eje vores kommercielle rettigheder, eller hvad det havde af betydning og konsekvens. Det var slet ikke det, der var tiltænkt til at begynde med, så DEF-sport brugte en ufin metode til at få os til at skrive under på noget, som senere blev brugt imod os.«



Er det ikke bare en konsekvens af, at I ikke havde forberedt jer godt nok, når I ikke vidste, hvad I skrev under på?

»Der var slet ikke noget papir. Vi fik ikke nogen kopi af den kontrakt eller det, vi skrev under på. Ingen blev informeret eller klædt ordentligt på. Det er det tætteste, jeg er kommet på bondefangeri. Jeg fortalte Mads Øland foran alle, at det var en ufin måde at sende nogle spillere rundt til os alle andre og få underskrifter, uden at de vidste, hvad det egentlig var, der foregik. Der var jo også spillere under 18 år tilstede, som skrev under, selv om de ikke havde haft nogen værge med eller mulighed for at læse det igennem. Mads Øland er usympatisk og uvidende, fordi han ikke hørte efter, hvad vi gerne ville og sætter sig ind i økonomien i vores branche, men bare kørte sin egen dagsorden. Han er ubehagelig og bruger ufine metoder for at få løst nogle ting, og så vil han ikke indrømme det,« siger Nikolaj Rosenthal.

»Det endte heldigvis med, at de repræsentanter fra klubberne, som støttede ham til at begynde med, også sagde: ’Nu stopper du’. Og så droppede han det til sidst. Han blev presset ud af forhandlingerne. Ingen gad tale med ham overhovedet. Og siden har der ikke været konflikter eller skandaler,« siger Nikolaj Rosenthal.

Derfor råder han fodboldkvinderne til at bruge en anden forhandler, hvis det skal lykkes at finde en varig løsning med DBU. Det samme gør Anders Overmark.

»Jeg kan se, at FIFPro (den internationale spillerforening, red.) er gået ind i sagen, og hvis Mads Øland er ude af forhandlingerne, er jeg sikker på, at det nok skal gå forholdsvis hurtigt,« siger Anders Overmark.

Det er trods flere dages henvendelser til både ham selv og Spillerforeningens pressechef, Magnus Hviid, ikke lykkedes BT at få Mads Ølands kommentar til kritikken.

Mark O. Madsen siger om dengang, han udtalte sig:

»Jeg kan ikke huske sagen ned til detaljer. Jeg udtalte mig helt overordnet, fordi det er i DEF-sports interesse at tale de aktives sag, men jeg føler ikke, at Mads Øland har forsøgt at gemme sig i denne sag.«