De har skudt på det hele det her efterår, men endelig lykkedes det Ståle Solbakken og co. at ramme noget. For selv om FC København lige nu ikke er kongen af Danmark, er de stadig sherifferne i Europa. Det var håbet om bare lidt succes i et forsømt efterår, der blev til et reelt pletskud midt i den københavnske vinterregn med en 2-0-sejr over FC Sheriff fra Moldova.

FC København har det bedst, når de er på vej ud i verden. Og det er de igen i et halvår, hvor det har sejlet. Lidt op af åen - meget ned. Men selv i sådan et efterår formår de altså at skabe europæisk succes og hente point til den danske koefficient. Ja, lodtrækningen var god. Men nej, man kan ikke bare forvente, at danske hold går videre i Europa League.

Og derfor havde Ståle Solbakken også et budskab efter at have sikret billetten til 1/16-finalerne.

»Det siger lidt om den europæiske kultur, vi har. Det er ikke for et forklejne to hold, der er meget bedre end os i Superligaen, men jeg tror ikke, at hverken Brøndby eller FC Midtjylland havde været i nærheden af at spille de to kampe, som vi gjorde mod Lokomotiv Moskva. At tage over på udebane i en svær periode og dominere Lokomotiv Moskva og være lidt uheldige – eller at spille sokkerne af dem herinde. Det tror jeg ingen af dem har rutinen til at klare, men det er vores gen. Nu må vi jo fandme arbejde som svin for at spille i Europa næste år,« siger Ståle Solbakken.

Om FCK-manageren var glad, er svært at sige. Der hældes til nej. Men den fortjente sejr over FC Sheriff efter især en flot start på anden halvleg, gav nordmanden luft. Han vil helst sende sine største budskaber af sted efter en succesoplevelse. Og denne mulighed blev ikke forpasset. For FC København-spillerne skal ikke hygge sig for meget i julen. De kan nemlig risikere at blive prikket på skulderen, hvis Solbakken i sin pausegennemgang finder frem til, at de ikke har mentaliteten til FCK.

»Vi skal have indarbejdet den der FCK-mentalitet i alle, hver gang vi går på banen. Jeg er under pres, men det skal også være sådan, at spillerne også føler det. Det er ikke kun mig, der skal ligge søvnløs de næste tre måneder. Det skal nogle af de andre også. De skal mærke det. Kulturen er det vigtigste for mig. Vi kan tabe et mesterskab i ny og næ, men kulturen giver jeg mig aldrig på. Det kan være, jeg må være hårdere over for nogle i forhold til, hvem som skal være med på det her tog videre. For selv om vi er verdens sødeste mennesker i FCK, vi er sympatiske og vi hjælper alle, så falder hammeren, når det ikke er godt nok,« siger Solbakken.

Det lyder som om, at der er nogle, der ryger allerede til vinter. Kan det ske?

»Nu skal jeg hjem og have verdens mest triste måned. Jeg er allerede halvvejs med at se alle kampene. Det skal jeg gøre måske to eller tre gange og analysere og sætte mig endnu grundigere ind i det. Vi har spillet kampe hver tredje dag, og så mister du nogle gange overblikket. Jeg skal lidt op i helikopteren. Vores start på sæsonen var under al kritik. Spillemæssigt er det blevet meget bedre siden. Hobro, AaB og Horsens! Det var efter Europa, og vi lignede nogle, der kom direkte fra Oslobåden. Jeg må finde ud af, hvorfor det var sådan.«

 

Du siger, at du er under pres. Er det udefra eller indefra?

»Det største pres er fra mig selv. Jeg tror ikke, jeg er presset hverken udefra eller indefra, men jeg har et kæmpe pres på mig selv efter det, jeg har været igennem nu. Jeg er så forbandet, at jeg næsten kunne spille kampene selv. Det krænker min stolthed, noget af det vi har præsteret i Superligaen. Jeg har hovedansvaret, men jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle lykkes med at bygge det femte lag også. Men det er gået utroligt langsomt indtil videre,« siger Ståle Solbakken.

Han får dog en lille pause i selvpinslen med at se kampe fra FCK-efteråret. Mandag kan han nemlig sætte sig foran skærmen og se, hvem FC København skal møde i Europa Leagues 1/16-finaler.