Efter et have overlevet et ukrainsk stormvejr i torsdagens Europa League eksploderede FC København søndag aften på Heden.

De danske mestre blev udspillet af guldrivalerne fra FC Midtjylland, der fuldt fortjent vandt 4-1 – blandt andet på tre scoringer efter dødbolde.

Og i løbet af kampen var der flere indbyrdes skænderier FCK-spillerne imellem. Blandt andet var der tydelige frustrationer mellem Viktor Fischer og uruguayanske Michael Santos.

Det noterede FCK-manager Ståle Solbakken sig også.

»Ja, men jeg tror også, at du havde været frustreret, hvis du havde været tre mand alene med modstanderens målmand,« siger Solbakken og henviser til en situation i anden halvleg, hvor Viktor Fischer mistede bolden, da FCK var tre mod én i kontra.

»Viktor får ikke ilt til hjernen, så han bare kan aflevere bolden. Men det er heller ikke tilfældigt, for jeg tror simpelthen ikke, at Viktor i dag kan overkomme at udføre det. En lille aflevering, og vi havde været alene med målmanden. Det var meget symbolsk for meget af det, der skete i dag.«

Hvordan forklarer du, at I – et så rutineret hold – kan falde sådan sammen i en topkamp?

»Det er godt spørgsmål. Det har vi også prøvet at finde svaret på inde i omklædningsrummet. De første 20 minutter var okay, og vi får de to første chancer i kampen. Men så scorer de, og derfra virker det, som om proppen røg ud af systemet. Og i de sidste 70 minutter virkede de skarpere, hurtigere, stærkere og bedre.«

Kan I bruge torsdagens Europa League-kamp som undskyldning?

»Det kan vi ikke svare på. Det virkede ikke, som om vi havde den mentale power. Vi har været i mange, mange svære situationer i mange, mange kampe i år, hvor vi har formået at slå tilbage og vende kampe ved at fighte til 'the bitter end'. Men efter 20 minutter i dag var det 'pheeew' – vi slukkede.

Overrasker det dig, at dit hold kan slukke i så vigtig en kamp?

»Tja. Jeg ved ikke, om jeg er overrasket. Men det var derfor, at jeg holdt dem inde i omklædningsrummet efter kampen. Jeg skulle have en snak med dem og høre, hvad der egentlig skete derude efter de første 20 minutter. Var tanken slet og ret tom?«

»Anden halvleg blev også et rent overlevelsesprojekt. Jens (Stage, red.) får sig et slag på benet, Zeca har måske brækket armen, og Santos havde fibersprængningstendenser.«

»Så det blev en kamp om at overleve, for jo mere vi angreb, jo mere kom kontraangrebene tilbage i hovedet på os, og det kunne være blevet rigtig, rigtig 'stygt'.«

I indkasserer tre mål på dødbolde...

»Vi har været perfekte på dødbolde i hele sæsonen. I dag er Jens Stage halvanden kilometer fra Sviatchenko ved 4-1-målet.«

»Deres angreb har et helt straffesparksfelt for sig selv ved 3-0-målet. Jeg tror ikke, at det er tilfældigt – jeg tror, at hovederne ikke var klar i dag.«

Er FC Midtjylland nu storfavoritter til DM-guldet?

»Det er de vel nu. Men vi må vinde frygteligt mange fodboldkampe nu – og selvfølgelig vinde de to indbyrdes opgør mod Midtjylland.«

FC Midtjylland fører Superligaen med 41 point, mens FCK har 34.