Det kan blive rigtigt, rigtigt dyrt, at Danmark ikke stiller til kamp på fredag

I går meldte DBU ud, at de ikke stiller noget kvindelandshold til landskampen mod Sverige på fredag. Og UEFAs disciplinære efterspil af den beslutning kan koste DBU mange millioner.

For ifølge UEFAs regulativer på området, mister et forbund retten til at modtage betaling fra UEFA, såfremt det nægter at spille eller er ansvarlig for, at en kamp ikke finder sted i sin fulde længde – som tilfældet altså er det på fredag.

En gennemgang af DBUs regnskaber, foretaget af BT, viser, at DBU som minimum modtager 10,6 millioner kroner om året fra UEFA – og det er blot grundtilskuddet fra Det Europæiske Fodboldforbund. Hertil kommer såkaldte Hattrick-midler, der kan hæve det faktiske beløb.

Derudover erfarer BT, at det grundtilskud DBU modtager fra UEFA er steget, siden Aleksander Ceferin sidste år blev valgt som ny præsident i UEFA.

Følgestraf
Oveni det kan Danmark risikere at modtage enten en økonomisk straf, pointstraf og/eller udelukkelse fra hele VM-kvalifikationen – eller alle tre på én gang, når UEFA træffer sin beslutning i sagen. Samtidig kan DBU risikere at skulle betale kompensation til det svenske fodboldforbund, SvFF, hvis de anmoder UEFA om et kompensationsbeløb.

Den beslutning kan dog tidligst falde lørdag, da den disciplinære sag først kan oprettes efter den planlagte kampdato.

»UEFA er opmærksom på, at DBU har annonceret, at de ikke spiller VM-kvalifikationskampen i FIFA-regi, der er planlagt til fredag. En potentiel disciplinærsag kan først blive åbnet efter den planlagte kampdato,« skriver UEFA i en mail til BT.

Der har i et enkelt fortilfælde været et kvindelandshold, der ikke stillede op til den planlagte kamp i europæisk regi. Dengang blev det også en sag for UEFA, som idømte forbundet en bøde og samtidig nægtede dem adgang til næstkommende turnering.

Hvis den beslutning har dannet præcedens, vil det betyde, at det danske kvindelandshold bliver nægtet adgang til både VM-kvalifikationen til slutrunden i 2019, der samtidig er adgangsgivende til OL i 2020. Derudover vil det også betyde, at landsholdet ikke kan deltage ved EM i 2021.

»Vi kan ikke kommentere på potentielle disciplinærsager, der skal afgøres af UEFAs kontrol, etik og disciplinære instans,« skriver UEFA, der dog siger, at afbuddet ikke får nogen konsekvens for Danmarks værtskab ved herrernes EM-slutrunde i 2020.

Manglende indtægter
Skal det danske kvindelandshold ikke spille hverken VM- eller EM-kvalifikationskampe og mulige slutrunder, betyder det også, at DBU vil kunne se frem til yderligere manglende indtægter.

Det gælder både entréindtægter ved kvalifikationskampe og ved slutrunder, ligesom der er rettighedskroner, som det danske fodboldforbund altså ikke vil få del af.

BT har forsøgt at få de eksakte tal fra DBU, men de har ikke ønsket at bidrage, inden der er endelig afklaring i sagen.