Færre attraktive kampe og mangel på dansk deltagelse får seerne til at svigte Champions League.

Der var engang, hvor Champions League var højdepunktet hos såvel unge som familiefædre. Men interessen for verdens stærkeste klubturnering daler. Sammenlignet med sidste efterår er årets menu mere beskeden. I sidste sæson havde vi FCK i opgør med blandt andre FC Barcelona. Nu er det med Viktoria Plzen og FC BATE Borisov i hovedrollerne.

Flere ukendte og anonyme hold har fået adgang til UEFAs eksklusive turnering. Det går ud over kvaliteten, mener Brian Laudrup.

- Jeg synes, at tendensen i år har været, at niveauet ikke har været lige så højt, som det måske var i andre sæsoner indtil nu. Vi skal jo nok frem til februar, før det bliver rigtig sjovt, lyder det fra Brian Laudrup, der er fodboldekspert på Champions League-programmerne på TV3+.

Netop tv-kanalen 3+ mærker på seertallene, at turneringen i år ikke tiltrækker så mange seere som normalt. Sammenlignet med de første seks runder i efteråret 2010, har kanalen i år tabt gennemsnitligt 219.000 seere per kamp.

I år har de første efterårsrunder gennemsnitligt tiltrukket 162.000 seere. Sidste efterår, da FCK var med i gruppespillet, havde TV3+ 381.000 gennemsnitlige seere.

Renser man det tal for FCK-kampene, der naturligt nok var en stor seermagnet, ser det ikke bedre ud. Selv uden FCK-kampene, var der flere sidste år, der kiggede med. I gennemsnit 207.000 seere.
 
Det er en nedgang på 45.000 seere - nogenlunde hvad der svarer til indbyggertallet i Herning.

Trods det mener tv-kanalens sportschef ikke, at de ukendte hold er med til at udvande Champions League.

- Nej, ikke set over flere år. Når de små nationer er med, kan Danmark også få et hold med. Med al den ekstra interesse og opmærksomhed, det giver til os. Derfor er vi glade for, at Platini valgte at brede det ud, siger Peter Nørrelund.

Tv-chefen peger på, at et dansk hold i Champions League også har en positiv effekt på de andre kampe, der får mere opmærksomhed.

Det var netop UEFA-præsident Michel Platini, der stod i spidsen for en ændring af turneringens struktur gældende fra 2009/10-sæsonen. Formålet var at få flere nationale mestre med i Champions League.

Den nye struktur tiltaler Brian Laudrup, der dog samtidig ser trusler.

- Det mest fair er jo, at selv små landes mestre kommer med i CL. Det, man skal vide, er, at det ikke nødvendigvis gør turneringen bedre.

- Det betyder nok, at det, vi ser i år, er, at mange af puljerne er uinteressante. I de fleste puljer kan man jo med et lukket øje sige, hvem der går videre. Sådan er det i 90 procent af tilfældene, siger Brian Laudrup.

Kommentator Niels Christian Frederiksen har skrevet bogen ’Mesterværket’ - et 537 sider langt værk om Champions League og Mesterholdenes Europa Cup.

- Jeg synes, man har valgt en genial turneringsstruktur. Den lever op til den gamle Europa Cup for mesterhold, hvor der var et hold med fra alle lande. Det har de respekteret ved den seneste ændring. Det er mere interessant for de små lande at se deres hold, end nummer fire fra Bundesligaen i Tyskland. Jeg bryder mig ikke så meget om, at der er hold, der er blevet nummer fire, der er med, siger Niels Christian Frederiksen.

- Der er en fare for, at turneringen bliver udvandet. Men det er en svær balanceakt. Går man mange år tilbage, var det jo kun mesterholdene, der var med, argumenterer Brian Laudrup.

TV3+ spiser gerne dette efterårs beskedne menu. Så længe der ind imellem kommer et dansk hold med i det fornemme selskab.

- Det giver så meget ekstra, når der er dansk deltagelse, så vi sagtens kan leve med de år, hvor der ikke er et dansk hold med, siger Peter Nørrelund.

TV2 Sport er den anden danske kanal, der sender Champions League. Her har man i efteråret oplevet en fordobling af seertallene i takt med, de er forsvundet fra TV3+.