Hvem er dansk fodbolds mest magtfulde skikkelse?

Det er et spørgsmål med mange grene og giver sikkert anledning til fortolkninger i øst og vest. Det er ikke så enkelt, men BT har gjort forsøget og bedt en række af dansk fodbolds vigtigste aktører om selv at definere begrebet og give deres stemme til kende.

26 af de adspurgte tog imod udfordringen, og der er blevet skelet både til det politiske, det fodboldmæssige og det forretningsmæssige. Blandt stemmeafgiverne finder man superliga-anførere, kommunikationsfolk, fodboldtrænere og klub-bosser. Valget som mest magtfuld faldt på mediegiganten MTGs sportschef, Peter Nørrelund, der har direkte indflydelse på Viasats sportsdækning, og som sidder på de tv-penge, der skal fordeles til klubberne i dansk fodbold.

- Det viser jo, at mange er bevidste om, hvor meget penge betyder i fodbold, og at pengene hovedsageligt kommer fra de store tv-stationer. Det er, lidt firkantet sagt, Peter Nørrelund der bestemmer, hvor hurtigt dansk fodbold kan udvikle sig, fordi det er ham, der lægger de fleste penge, siger BTs fodboldredaktør Morten Crone Sejersbøl.

- Når det er sagt, har jeg ikke selv Peter Nørrelund øverst på min personlige liste. Dels fordi tv-pengene først og fremmest går til Superligaen og eliteklubbernes udvikling, dels fordi han ingen indflydelse har på, hvordan pengene bliver brugt. Her har DBU-toppen stor indflydelse i form af ansættelser, politiske signaler og prioritering af midler og indsatsområder.

Da BT i december sidste år foretog samme undersøgelse, var det med landstræner Morten Olsen som kransekagefigur. Foran netop Peter Nørrelund. Trods den interne magtkamp i DBU, hvor direktør Claus Bretton-Meyer er godt i gang med at rydde op og cementere sin position som manden, der bestemmer, er den hårdt pressede landstræner fortsat med helt fremme på magtskalaen. Sølle to point skiller ham og Peter Nørrelund. FCM-træner Glen Riddersholm har da også peget på Morten Olsen som den mest magtfulde.

- Han er stadig den mest indflydelsesrige person, som kan påvirke spillet indenfor linjerne – og derudover er det vigtigt at pege på, at han tager kampene udenfor linjerne, så fagfolkene bliver hørt i udviklingen af dansk elitefodbold. Han er en vigtig aktør for os på græsset, begrunder Glen Riddersholm.

Claus Bretton-Meyer bragte i den forgangne uge sig selv i fokus med udtalelserne om, at Morten Olsen ikke længere kan føle sig sikker på sin position som landstræner. Det var et brud på det hidtidige dogme om, at Morten Olsen er urørlig i DBU.

Ifølge sportschef på Canal 9 og Canal 8, Michael Gravgaard, er det DBU-direktøren, der lige nu er den ’klart mest indflydelsesrige person i dansk fodbold’.

- Det er lidt kontroversielt, fordi han jo som sådan ikke er ’fodboldmand’, men lige nu har Claus Bretton-Meyer vundet magtkampen i DBU og positionerer sig meget kraftigt, forklarer han.

Men når stemmerne er gjort op, kan hverken Claus Bretton-Meyer, Morten Olsen, eller DBU-formand Jesper Møller altså måle sig med Peter Nørrelund. Kenneth Cortsen, lektor i sports management og branding, har Peter Nørrelund i sin top 5 og forklarer:

- Medierne har en afgørende position til at bestemme, hvad fodboldelskere (især de mange ukritiske og unuancerede af slagsen) tænker om fodbold, så der er ingen tvivl om, at Nørrelund har en stærk rolle som influent i fodbold-Danmark.