(BT i Kasakhstan): Efter 940 dage uden en udesejr, er landsholdet tilbage på sejrssporet. Det spor kan – hvis alt går vel – føre hele vejen til Rusland

Da det danske landshold senest vandt en udebanekamp spillede en ukendt Kasper Dolberg ungdomsfodbold i Silkeborg, Helle Thorning Schmidt var statsminister, og Donald Trump var en amerikansk forretningsmand uden åbenlyse præsidentambitioner.

Nicklas Bendtner og Thomas Kahlenberg var centrale spillere på et landshold med Morten Olsen på bænken, da de rød-hvide senest kunne juble over en sejr på fremmed græs, da Serbien foran tomme tribuner blev besejret med 3-1. Det er nu 940 dage, 134 uger eller 2 år og syv måneder siden.

Men lørdag aften kom den så. Endelig. Omsider. Langt om længe. Den udesejr, som det danske landshold har sukket efter og haft så uendeligt meget brug for. Og dén sejr, der bringer VM i Rusland et lille skridt tættere på. Håbet og drømmen lever! Men det holdt ind imellem hårdt mod et flot kæmpende kasakhisk hjemmehold.

I kampens indledning var det således ikke til at få øje på, at Danmark – trods et drastisk fald - overgår Kasakhstan med 66 pladser på FIFAs verdensrangliste. Det skinnede heller ikke igennem, at kasakherne, der alle spiller i den hjemlige liga, er gruppens bundhold og prügelknabe. Rent faktisk pressede det aggressive og stortændte hjemmehold en flok feriehungrende danskere fra dommerens første fløjt og 25 minutter frem.

Hjemmeholdets dominans blev blot afbrudt af sporadiske danske angreb, hvoraf det klart farligste kom efter et kvarter. Her leverede Jens Stryger et fremragende forarbejde til Nicolai Jørgensen, men den forkølede afslutning havde mere divisions- end Æresdivisionsklasse.

Så sad man der med fornemmelsen af, at det endnu engang ikke skulle blive den hollandske topscorers aften. Men heldigvis er der ofte noget, der hedder en chance til. Også på en fodboldbane.

Ti minutter efter han havde misset en chance af Søren Frederiksen’ske dimensioner, tog Feyenoord-angriberen revanche og beviste, at han og det danske landshold ikke passer sammen som vand og olie. Efter forarbejde fra en ellers lidt anonym Thomas Delaney landede kuglen efter en omvej fødderne af Jørgensen. Og denne gang var der ingen pardon. Den tidligere FCK-angriber sparkede stensikkert Danmark ind i kampen og foran på måltavlen.

Herefter fulgte ti minutter, hvor det kunne ses, at danskerne havde en føring i banken. Roen indfandt sig. Men kun for en kort bemærkning. Snart bølgede kasakhernes igen ned mod Frederik Rønnows mål, og selv om danskerne korrekt fik underkendt to scoringer for offside, var det talstærke hjemmepublikum så tilfredse med, hvad de så, at de startede deres egen bølge.

Kasakhernes midtbanemand Bauyrzhan Islamkhan synes dog at være præcis lige så vandskræk som man måske kan forvente af en mand fra et land med flere hundrede kilometer til havet. Islamkhan ødelagde både den ene og den anden bølge, da han kort før pausen landede en albue i mundvigen på William Kvist med blod til Kvist og et kort med blodets farve til den kasakhiske nier til følge.

Udvisningen var en foræring til et dansk hold, som aldrig nåede et skyhøjt spillemæssigt niveau. I stedet levede de højt på hjemmeholdets fejl og voldsomhed. Og fem minutter efter pausen kom endnu én.
Yussuf Poulsen blev fældet i det kriminelle felt, og Christian Eriksen fordoblede stensikkert den rød-hvide føring. 2-0 oppe og 11 mod 10. Så burde der være ro på, ikke? Ikke helt.

Klumpen kom tilbage i halsen et kvarter før tid, da kasakhernes Kuat løb fra det danske midterforsvar og skabte nerver i den ene lejr og eufori i den anden.

Entré Kasper Dolberg. Er der noget ismanden kan, er det at få ro på. Og det gjorde han. Endda hele vejen rundt. Kasakherne havde endnu ikke sat sig, før Ajax-kometen udnyttede et flot forarbejde fra Eriksen og Braithwaite til at score sit første af mange mål i rødt og hvidt.

Kasakhstan var ikke den walk over, som en udesejr på 3-1 kunne indikere. Slet ikke. Men de rød-hvide vandt, og både Nicolai Jørgensen og Kasper Dolberg fik hul på bylden. Danmark er tilbage på det sejrsspor, Åge Hareide og hans drenge har ledt og ledt efter. Men om toget for alvor kører, ved vi først, når det bliver efterår. Et efterår, der kan blive endog rigtig spændende.

Se målet til 1-0 her:

Se episoden, hvor William Kvist er offer for en alvorlig svinestreg, der fører til rødt kort:

Se målet til 2-0 her:

Se målet til 3-1 her: